Situația din spitalele raionale. Secțiile sunt pline cu pacienți în stare gravă, iar la terapie intensivă cu greu găsești un lor liber
-
14 Decembrie 2020 12:55
Medicii din spitalele raionale lucrează la capacitate maximă pentru a face față fluxului tot mai mare de pacienți testați pozitiv cu COVID-19. Secțiile sunt pline cu pacienți în stare gravă, iar la terapie intensivă cu greu găsești un lor liber. Se întâmplă în contextul în care săptămânal numărul celor infectați crește continuu.
Săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai multe cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în medie câte 1450 de îmbolnăviri pe zi. Acest lucru pune presiune, în special, pe sistemul medical și medici. Numărul de pacienți internați în stare gravă este tot mai mare.
Din cele 26 de paturi de la spitalul raional Nisporeni, prevăzute pentru pacienți internați cu COVID-19, majoritatea sunt ocupate, spune directorul instituției medicale Lidia Crăciun. Cea mai mare problemă, susține managerul spitalului, este că medicii sunt epuizați și obosiți.
Practic, în fiecare zi avem 20, 22, 24 de pacienți. În reanimare avem trei paturi și ele sunt ocupate la moment cu pacienți în stare gravă. Cu echipamente medicale suntem echipați. Suntem supra-obosiți. Majoritatea nu a fost în concediu anul acesta. Durata aceasta prea lungă sigur că ne obosește. De la început era speranță și entuziasmul dacă luna aceasta atunci luna viitoare și tot așa se termină, dar situația, cu părere de rău, este din rău în mai rău. Pacienții sunt mai mulți și mai gravi. Dacă înainte erau 15%-20% testați pozitiv, acum , de exemplu, vineri din 35 de pacienți doar cinci erau negativi, restul – pozitivi.
Aceeași problemă este și la spitalul din Cahul. Vice-directorul instituției, Elena Tatu, ne-a spus că medici de alte specialități lucrează în secția COVID în ture, câte două săptămâni.
La început aveam 1-2 pacienți la reanimare, acum este permanent plin. Deja, urmează săptămâna aceasta să mărim numărul de paturi la terapie intensivă. Respectiv, pentru ele avem nevoie de ventilatoare, monitoare, infuzoare și tot ce este necesar pentru o bună funcționare a unei secții de terapie intensivă. Cum se descurcă medicii? Asta este problema cea mai mare. Dacă ceea ce este posibil de cumpărat încă se mai rezolvă și încă mai facem față, atunci la capitolul medici suntem puși într-o situație foarte grea. Medici practic nu avem. Ca să înțelegeți spitalul raional Cahul nu a avut medic infecționist timp de 15 ani. Deci, noi la Cahul ne descurcăm cum putem doar prin derogare a altor medici din alte funcții. Deci, la noi la fiecare două săptămâni intră câte doi medici în tură, indiferent de specialitatea pe care o au: ginecologi, cardiologi, terapeuți, chirurgi, traumatologi. Toată lumea lucrează câte două săptămâni în secția COVID.
În perioada 7-13 decembrie în Rep. Moldova au fost raportate 10.153 de cazuri de Covid-19, în creștere cu 805 cazuri față de săptămâna precedentă, când au fost raportate 9.348 de îmbolnăviri. Totodată, s-au înregistrat 153 de decese cauzate de virus, cel mai mare număr de cazuri letale timp de o săptămână de la începutul pandemie.