Situația din Republica Moldova reprezintă o probabilă amenințare pentru Ucraina - atenționează șeful diplomației ucrainene

  • 11 Iunie 2019 09:07
Situația din Republica Moldova reprezintă o probabilă amenințare pentru Ucraina - atenționează șeful diplomației ucrainene

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat că situația din Republica Moldova reprezintă o probabilă amenințare pentru sudul Ucrainei și a subliniat că autoritățile de la Kiev monitorizează îndeaproape ceea ce se întâmplă la Chișinău - scrie agenția RBC, citat de Rador și Mediafax.ro

"Viktor Krijanivski, responsabil de coordonarea eforturilor de reglementare transnistreană, un diplomat foarte bine pregătit pe situația Moldovei, va fi marți la Chișinău. Este îngrijorătoare creșterea riscurilor generate de 'bunele intenții' ale factorilor externi.

Cu toții avem nevoie de o Moldovă democratică europeană și nu este deloc convenabilă perspectiva unui nou cap de pod rusesc, care ar reprezenta o amenințare pentru sudul Ucrainei" - a subliniat ministrul de externe de la Kiev. Totodată, Klimkin a asigurat că partea ucraineană este dispusă să contribuie la soluționarea acestor probleme ale Republicii Moldova.

"În calitate de stat mediator și garant, Ucraina este interesată de o Moldova stabilă, democratică și europeană. Suntem pregătiți să oferim, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente. Îndemnăm principalele forțe politice din Republica Moldova să acționeze în cadrul legal, pentru a rezolva disputele prin dialog politic, astfel încât să fie evitate confruntările violente" - a subliniat șeful diplomației ucrainene. Klimkin a mai adăugat că Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina.

"Este important pentru țară și pentru situația de securitate din regiune să fie prevenită intervenția externă menită să implementeze scenariul rusesc de federalizare a țării. Republica Moldova rămâne pentru Ucraina un important partener și un vecin cu care avem interese comune și un viitor european comun" - a remarcat Pavlo Klimkin.

Pe data 8 iunie, după negocieri dificile, s-a format un nou Guvern al Repulicii Moldova, atunci când majoritatea parlamentară, ce cuprinde Alianța ACUM și PSRM, formațiunea președintelui suspendat Igor Dodon (prorus), a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern. Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar și a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

Sursa:Rador Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău