Situația din Republica Moldova, în atenția secretarului general al Consiliului Europei

  • 03 Iulie 2018 15:32
Situația din Republica Moldova, în atenția secretarului general al Consiliului Europei

Liderii PAS, PPDA și PLDM care se află la Strasbourg, au avut astăzi o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, căruia i-au transmis Rezoluția adoptată unanim la protestul din 1 iulie 2018, organizat de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM.

Președintele PAS, Maia Sandu a scris pe  pagina sa de facebook că a fost o discuție importantă, în care potrivit ei, “au fost demascate falsurile guvernării, care încearcă să mintă partenerii internaționali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislației. Legea nu este o problemă, legea a funcționat timp de 21 de ani și este foarte clară. Instituțiile subordonate politic sunt problema fundamentală. Domnul Thorbjørn Jagland a arătat un interes sporit față de criza actuală din Republica Moldova, accentuând importanța respectării principiilor democrației și statului de drept într-o țară europeană.

Liderii PAS, PPDA și PLDM se află la Strasbourg, pentru a prezenta în Parlamentul European, rezoluția adoptată duminică în cadrul protestului  antiguvernamental din Capitală.

Protestatarii au cerut validarea alegerilor pentru primăria Chișinăului câștigate de Andrei Năstase, renunțarea la sistemul mixt de vot și demiterea judecătorilor care au anulat scrutinul municipal.

Liderii opoziției vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat Republica Moldova, fiind preconizată o întrevedere cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Ei ar putea să participe și la dezbaterile de joi din Parlamentul European,  unde se vor discuta cazuri de încălcare a drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în Republica Moldova. 

De asemenea, la Strasbourg se află și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. El va încerca să convingă conducerea Parlamentului European și a Consiliului Europei că autoritățile moldovene nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor, luată de către instanțele de judecată.

Amintim că anularea alegerilor locale din Chișinău a fost criticată de oficiali de la Bruxelles, inclusiv de șefa diplomației europene Federica Mogherini și de comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, precum și de către Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Situația din Republica Moldova, în atenția secretarului general al Consiliului Europei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău