Site-ul ZdG, atacat de hackeri ruși (Revista presei)

  • 26 Septembrie 2023 10:14
Site-ul ZdG, atacat de hackeri ruși (Revista presei)

Nicolae Negru e referă în editorialul său din Ziarul Național la alegerile locale și miza geopolitică. Potrivit editorialistului miza acestor alegeri e mai mare ca niciodată, depășind cadrul local, e politică și geopolitică în același timp, rămânând și un test de supraviețuire pentru multe partide de pe flancul drept și stâng - unele din ele, suferind înfrângere rușinoasă în alegerile precedente, prezidențiale și parlamentare, sunt afectate grav de complexul de inferioritate, altele, nou apărute, cu lideri ambițioși, activi, dornici de succes, dar ignorați de guvernarea actuală, ard de nerăbdare să-și demonstreze potențialul și să ocupe locul care cred că-l merită pe sena politică, strâmtorând PAS-ul arogant, iar a treia categorie - partidele „de buzunar”, minuscule, fondate din rațiuni misterioase și finanțate din buzunare oligarhice, participă ca să-și marcheze existența și să poată participa la celelalte viitoare alegeri.

Firește, Moscova, al cărei obiectiv e să modeleze realitatea noastră în conformitate cu declarațiile Mariei Zaharova de la MID, principala fiind că actuala guvernare de la Chișinău nu ar reprezenta majoritatea cetățenilor moldoveni, nu se va baza numai pe Șor, Dodon, Voronin etc., Rusia dispune și de alte căi de acces la alegătorii din lumea întreagă, de aceea scrutinul din 5 noiembrie va fi și un test pentru toate instituțiile responsabile de funcționarea statului moldav, de asigurarea unor alegeri libere și corecte, conchide Nicolae Negru.

Site-ul ZdG, atacat de hackeri ruși. Publicația scrie că în dimineața zilei de 25 septembrie, pe pagina de Telegram Narodnaia CyberArmia a apărut un mesaj în limba rusă, în care se anunță despre intenția de a ataca cibernetic web-site-ul Ziarul de Gardă. La scurt timp, pagina web a redacției nu a mai putut fi accesată, fiind indisponibilă aproximativ 20 de minute. Postarea a început cu critici la adresa guvernării RM, care, potrivit canalului, „încercând să joace jocuri pentru adulți, s-a trezit fără bani, fără gaz și fără speranța unui viitor luminos”, făcând raport la datoria Moldovagaz față de Gazprom.

O nouă tactică de apărare în dosarul „Kuliok”, titrează Anticorupție.md. Apărătorii ex-președintelui Igor Dodon, învinuit de corupție pasivă și finanțare ilicită a Partidului Socialiștilor în dosarul „Kuliok”, au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din data de 2 mai curent, prin care șapte judecători au fost transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Printre aceștia se regăsesc și magistrații care-l judecă pe Igor Dodon – Sergiu Daguța, Viorica Puica și Boris Talpă. Printr-o încheiere a Curții de Apel Chișinău s-a dispus transmiterea acțiunii la CSJ. 

Jurnal.md publică partea a doua a investigației SCHEMELE LUI ENI (II). Potrivit jurnalului, un obiect de importanță strategică pentru stat, cedat la jumătate de preț.  În prima parte a materialului,  jurnal.md a relatat  despre cum fosta clădire administrativă a „Termocom” a ajuns în proprietatea firmei „Olioterra” la un preț minuscul, iar ulterior o parte din acest imobil a fost dată în locațiune la un tarif exagerat companiei „InfoBon” - întreprinderea-fiică a societății „Termoelectrica”. Nu se știe ce legături au existat între Veaceslav Eni, ex-directorul „Termoelectrica”, și „Olioterra”, însă tot această firmă a obținut la cel mai mic preț posibil și Cazangeria de Est - un important bun din domeniul termoficării, care astăzi ar fi putut reprezenta un obiect strategic pentru R. Moldova. Amintim că presa scria despre șefii „Olioterra” că ar fi fost prieteni cu Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău