Propunere a SIS-ului: cartelele SIM preplătite să fie comercializate doar cu buletinul. Antreprenorii spun însă că este imposibil

  • 30 Octombrie 2020 11:07
Propunere a SIS-ului: cartelele SIM preplătite să fie comercializate doar cu buletinul. Antreprenorii spun însă că este imposibil

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) vrea comercializarea cartelelor SIM preplătite doar cu buletinul de identitate, însă mediul de afaceri susține că acest lucru este imposibil acum, scrie Bizlaw.md.

Mai exact, potrivit sursei citate, SIS propune ca  ”în cazul abonării la serviciile de comunicații electronice accesibile publicului și/sau la servicii constând în furnizarea conexiunii (accesului) la o rețea publică de comunicații electronice, utilizatorii finali care solicită acest lucru vor încheia un contract în formă scrisă cu furnizorul de servicii de comunicații electronice accesibile publicului și/sau de conexiune (acces), care va conține, într-o formă clară, inteligibilă și ușor accesibilă, care va conține cel puțin informații privind identificarea abonatului și categoria serviciilor care se achiziționează”.

Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Asociația Investitorilor Străini și Asociația Businessului European, care reprezintă mediul de afaceri din Republica Moldova, au transmis comentarii comune asupra proiectului de lege pentru modificarea legii nr. 241/2007 privind comunicațiile electronice, expus spre consultări publice.

Mediul de afaceri nu susține respectiva inițiativă în redacția actuală.

”În primul rând, având în vedere că numărul actual de utilizatori prepaid depășește 2 milioane, asigurarea practică a obligației de înregistrare se impune ca fiind extrem de dificilă, punctele de vânzări ale operatorilor nefiind echipate pentru a asigura logistica înregistrării identității utilizatorilor. Această sarcină este și mai dificilă în situația actuală în care operatorii sunt obligați să respecte măsurile de sănătate publică aplicabile unităților de comerț în legătură cu pandemia COVID-19. Mai mult ca atât, implementarea acestei obligații ar putea genera un risc major de răspândire a acestei infecții. Prin urmare, multe persoane vor rămâne fără conexiune și fără capacitatea de a comunica, în special în localitățile rurale în care nu există puncte de vânzări ale operatorilor”, se menționează în scrisoarea semnată de oamenii de afaceri.

Un alt argument al mediului de business este faptul că, cartelele preplătite sunt vândute de un număr foarte mare de comercianți, mai mare decât al celor care se ocupă de vânzarea abonamentelor. Tocmai pentru fluidizarea comerțului cu cartele s-a ajuns la folosirea unor alți distribuitori, pe lângă cei care încheie abonamente. Prin această obligație vor fi create riscuri semnificative pentru scurgerea sau pierderea datelor personale (și pericole ulterioare, cum ar fi sustragerea identității). De asemenea, vor fi create premise pentru apariția unei ”piețe negre” a cartelelor SIM.

Cheltuielile mari legate de asigurarea practică a obligației de înregistrare ar putea fi eventual reflectate în tarifele percepute de la utilizatori, care se vor scumpi.

De remarcat că Comisia Europeană a refuzat să dea curs solicitării unor state membre ale Uniunii Europene privind impunerea unei obligații de înregistrare a utilizatorilor de cartele preplătite la nivel comunitar, constatând că nu a fost dovedită eficiența acestor măsuri la nivel național.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
0
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:6,17 m/s
Fri
-1
Sat
0
Sun
0
Mon
0
Tue
-0

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0295 -0.0678
USD 17.3561 -0.0272
RON 4.3139 -0.0137
UAH 0.6161 -0.0014
RUB 0.2294 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău