Sistemul E-rețeta sau E-prescrierea va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2021

  • 19 Martie 2021 18:20
Sistemul E-rețeta sau E-prescrierea va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2021

Sistemul E-rețeta sau E-prescrierea va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2021. Acesta va ajuta la eliminarea prescrierii și eliberării incorecte și contrar destinației a rețetelor medicale, la toate etapele. Precizările au fost făcute de directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Valentina Buliga, în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Valentina Buliga a menționat că actualul sistem informațional automatizat al medicamentelor compensate e unul învechit. Anul trecut, au fost introduse un set de filtre de validare a rețetelor și a fost intensificat controlul asupra entităților care prescriu și eliberează medicamente.

„Odată ce avem dreptul de a prelucra date cu caracter personal, avem mai multe surse de informare, evaluare, analiză și, într-adevăr, am constatat abateri în urma amplificării și determinării noastre ca în acest domeniu să facem ordine. La această etapă, nu avem nevoie de schimbări legislative cardinale ca să putem verifica și aplica acele sancțiuni, prescripții și returnări de fonduri în cazul în care este demonstrată utilizarea lor neconformă. Din păcate, avem agenți economici neonești, care încearcă prin diferite metode să se eschiveze de la realizarea prescripțiilor noastre și suntem nevoiți să transmitem materialele Procuraturii și altor organe de drept”, a menționat directorul CNAM.

Potrivit Valentinei Buliga, E-prescrierea ține nu doar de Compania Națională de Asigurări în Medicină. E vorba de mai multe modificări care se fac la sistemul informațional al Asistenței medicale primare. Este un proiect susținut de Banca Mondială. Procedura de achiziție va avea loc în aprilie. Odată cu punerea în aplicare a sistemului, CNAM își va onora obligațiunile financiare, evaluate în conformitate cu costurile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău