Sistemul de probațiune din Republica Moldova va fi evaluat de către experții francezi

  • 01 Octombrie 2019 12:23
Sistemul de probațiune din Republica Moldova va fi evaluat de către experții francezi

Sistemul de probațiune din Republica Moldova va fi evaluat de către experții francezi. La solicitarea Ministerului Justiției, la Chișinău a venit într-o vizită de lucru șefa Biroului de executare a pedepselor și grațierilor din cadrul Ministerului Justiției al Franței.

Experta europeană urmează să analizeze măsurile alternative încarcerării care sunt aplicate în țara noastră și ofere recomandări pentru îmbunătățirea lor. Detalii, în relatarea Alionei Savca.

În cadrul vizitei de lucru, șefa Biroului de executare a pedepselor și grațierilor din cadrul Ministerului Justiției al Franței, Laetitia Constantini urmează să viziteze câteva instituții penitenciare, birourile de probațiune, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și Procuratura Generală. Obiectivul acestei misiuni este de a realiza un diagnostic în domeniul măsurilor alternative încarcerării și, pe parcurs, de a formula recomandări în vederea îmbunătățirii lor:

Am citit cea mai mare parte din Codul Penal al Republicii Moldova. Dar am nevoie să cunosc viziunea, modul de a privi lucrurile a persoanelor care aplică acest cod pentru a putea trage concluzia despre ceea ce funcționează sau ceea ce funcționează mai puțin bine. Și dacă aceste lucruri nu funcționează problema care se pune este să știm că aceste măsuri trebuie înlocuite cu altceva. Este o muncă care se face permanent în toate statele din lume”, a afirmat Laetitia Constantini.

Vizita expertului francez se înscrie în acțiunile implementate de autorități în domeniul reformei justiției, a menționat șeful Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi. El a adăugat că experiența Franței în domeniul probațiunii este destul de importantă pentru țara noastră și a apreciat suportul oferit în ceea ce privește armonizarea legislației și implementarea bunelor practici.

E prea-matur de a ne expune astăzi care sunt alternativele care pot fi sau nu pot fi implementate în Republica Moldova. Cert este că expertiza este multilaterală și va da un plus valoare de lungă durată. Vorbim despre un complex de măsuri și acțiuni care urmează a fi întreprinse în acest sens, or, recomandările în cazul nostru sunt vârful de lance în partea de probațiune și în partea ce ține de cooperarea moldo-franceză”, a menționat Andrei Iavorschi. 

Expertul francez se va afla în Republica Moldova până pe 4 octombrie. Ulterior, va elabora un raport cu propuneri și recomandări în vederea consolidării competențelor autorităților moldovenești în domeniul probațiunii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău