Sistemul de executare a pedepselor penale urmează să fie modificat

  • 12 Octombrie 2023 14:37
Sistemul de executare a pedepselor penale urmează să fie modificat

Ministerul Justiției a găzduit ieri ședința grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de modificare a legislației execuțional-penale. În cadrul ședinței au fost prezentate și discutate două proiecte de lege care se referă la executarea pedepselor privative și neprivative de libertate, informează MOLDPRES.

Astfel, prin lege vor fi stabilite trei tipuri de regim (închis, semideschis, deschis), iar deținuții vor avea posibilitatea, pe durata termenului de ispășire a pedepsei, să fie reevaluați și, în funcție de rezultat, să le fie schimbat tipul de regim. La fel, deținuții vor trebui să se implice în programe de reintegrare socială, activități educative și de muncă.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a declarat că aceste schimbări contribuie la disciplinarea persoanelor condamnate și la compensarea cheltuielilor statului pentru întreținerea lor. „În prezent, Ministerul Justiției lucrează asupra unor modificări la cadrul normativ care ar facilita încadrarea în câmpul muncii a deținuților, iar Administrația Națională a Penitenciarelor depune eforturi pentru a extinde oferta locurilor de muncă pentru deținuți, în scopul pregătirii lor pentru reintegrarea în câmpul muncii”, a spus Nadejda Burciu.

Un alt proiect prezentat se referă la dezvoltarea pedepselor și măsurilor neprivative de libertate. Propunerile de modificare vizează: extinderea situațiilor de întocmire a referatului presentențial, îmbunătățirea mecanismului de monitorizare electronică, transmiterea competenței de asigurare a executării pedepsei privative de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept către organele de poliție.

Proiectele urmează a fi definitivate, iar ulterior supuse consultărilor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău