Sistemele de termoficare centralizată vor fi evaluate cu suportul Băncii Mondiale

  • 22 Iulie 2023 11:05
Sistemele de termoficare centralizată vor fi evaluate cu suportul Băncii Mondiale

Sistemele centralizate de termoficare din Republica Moldova vor fi evaluate cu suportul Băncii Mondiale, pentru a analiza starea lor tehnică și a defini modelul de dezvoltare a acestora, transmite MOLDPRES.

Proiectul Băncii Mondiale își propune inclusiv evaluarea potențialului economic de eficiență a subsectorului și identificarea noilor strategii de politici publice pentru a realiza potențialul economic de eficiență a acestor întreprinderi, măsuri ce vor fi valabile cel puțin pentru următorii zece ani.

„În sistemele centralizate de încălzire putem integra multiple alte surse de energie, altele decât cele tradiționale, fosile, ceea ce nu putem face în cazul sistemelor individuale, și aceasta face sistemele centralizate de încălzire mai flexibile și atractive. Sistemele centralizate de încălzire pot absorbi excesul de energie electrică regenerabilă produsă, pot integra incinerarea, coincinerare deșeurilor municipale solide, plantele energetice, în aceste sisteme pot fi cuplate soluții de stocare de diferit fel care pot oferi un flux de flexibilitate sistemului energetic”, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

R. Moldova are un potențial nevalorificat de biomasă solidă ce poate fi integrată în sistemele centralizate de termoficare, a specificat secretarul de stat al Ministerului Energiei responsabil de decarbonizare, Carolina Novac.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în prezent 10 întreprinderi dețin licențe de producere a energiei termice, în comparație cu anii 90, când numărul lor se ridica la circa 40, practic în toate centrele raionale. Cele mai mari sunt Termoelectrica în Chișinău și CET Nord la Bălți.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău