Sistemele de detectare ale Kaspersky au descoperit în fiecare zi 380.000 de nou fișiere rău intenționate
-
15 Decembrie 2021 14:21
Un număr de 380.000 de fișiere noi, rău intenționate, au fost descoperite, zilnic, de sistemele de detectare Kaspersky, pe parcursul acestui an, la nivel global, în creștere cu 5,7% față de anul trecut, arată o statistică publicată, miercuri, de producătorul de soluții antivirus, transmite Agerpres.
Această creștere se corelează cu creșterea continuă a numărului de dispozitive utilizate la nivel mondial, printre alți factori.
Conform raportului Kaspersky Security Bulletin (KSB), din totalul fișierelor nou detectate, cele mai multe amenințări (91%) au apărut prin fișierele WindowsPE - un format de fișier specific sistemelor de operare Windows.
"Cu toate acestea, în 2021, criminalii cibernetici au început să răspândească amenințările asociate cu sistemul de operare Linux mai activ decât oricând. Drept urmare, numărul de programe malware și software Linux nedorite care au fost detectate a crescut cu 57%", susțin specialiștii.
Totodată, peste jumătate (54%) dintre amenințările detectate de sistemele Kaspersky au cuprins troieni nespecificați.
"În timp ce multe tipuri de amenințări au înregistrat o scădere a volumului în 2021 față de 2020, Trojan Droppers a crescut cu 2,24% față de 2020. Acest tip de malware este deosebit de periculos, deoarece aceste programe sunt concepute pentru a infiltra alte programe malware, mai sofisticate, pe dispozitivul unei victime. De asemenea, a existat o creștere notabilă a numărului de worms detectați (117,5%), ponderea acestora ajungând la 9% - aceste programe se pot autoreplica și se pot propaga independent odată ce intră în sistem. În cele din urmă, virușii au crescut cu 27%, crescându-și ponderea la 10%", relevă analiza de specialitate.
Kaspersky Security Bulletin este o serie anuală de previziuni și rapoarte analitice privind schimbările-cheie din lumea securității cibernetice.