Sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație, inaugurat pe aeroportul din Capitală (FOTO)

  • 06 Aprilie 2017 17:59
Sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație, inaugurat pe aeroportul din Capitală (FOTO)

Un nou sistem de detectare a pericolului nuclear și radiologic de ultimă generație a fot inaugurat astăzi pe Aeroportul Internațional Chișinău. Echipamentul, donat de Guvernul SUA, a fost instalat în sectorul ”Sosiri” al aeroportului.

Dotarea posturilor vamale cu sisteme de detectare a materialelor radiologice și nucleare este realizată în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA. Implementarea programului este efectuată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și alte Materiale Radioactive, semnat la 19 iulie 2011.

În cadrul acestui program, lansat în anul 2012, 22 de posturi vamale au fost dotate cu monitoare portal staționare pentru detectarea pericolului radiologic și nuclear, fiind donat și de un sistem mobil de detectare a radiațiilor. Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire pentru angajații posturilor vamale unde sunt instalate echipamentele respective, precum și asistență în efectuarea lucrărilor de mentenanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău