SIS nu va mai avea posibilitatea de a bloca site-uri. Spațiul online ar putea fi reglementat de un act normativ separat (revista presei)

  • 04 Iunie 2022 09:50
SIS nu va mai avea posibilitatea de a bloca site-uri. Spațiul online ar putea fi reglementat de un act normativ separat (revista presei)

Revista presei - 4 iunie 2022.

  • Europa Liberă” scrie despre legea cu privire la combaterea dezinformării, adoptată joi în lectură finală. Unul dintre autorii acesteia, deputatul Virgiliu Pâslariuc (PAS), explică că prevederea privind posibilitatea blocării site-urilor de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost retrasă pe motiv că s-ar pregăti un act normativ separat pentru reglementarea spațiului online. Prevederile ce atribuiau SIS puteri pentru blocarea site-urilor și amendarea cetățenilor, în caz că răspândesc propaganda și dezinformează, a stârnit critici. Sursa îl citează pe director executiv API, Petru Macovei, potrivit căruia SIS nu ar avea competențe de analiză a conținuturile site-urilor. „Trebuie gândit un mecanism transparent și clar”, a spus Petru Macovei.

  • Alina Radu scrie într-un editorial publicat în „Ziarul de Gardă” că verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și ai CSP marchează începutul unui „război subteran în marea lume a corupției moldovenești.” Autoarea notează că a avut impresia în cei 30 de ani de existență a statului admiterea în sistemul judiciar îl făceau liderii pro-ruși din Moldova și că „nimeni nu a fost capabil să oprească acest proces de putrefacție, să rupă acest lanț: nici Snegur, nici Lucinschi, nici Voronin, nici Timofti, nici Dodon.” Alina Radu mai scrie că e nevoie de un Mare pre-vetting Național. „Și, probabil, următorul deceniu cu asta ar trebui să ne ocupăm: să demolăm judecătoriile, procuraturile, spitalele, redacțiile și facultățile corupte și să construim altele noi. Doar să nu fim omorâți pe ruine, căci foarte mulți stau în continuare cu piatra-n sân și cu pașaport european în mâini”, este de părere Alina Radu.

  • Portalul economic „Mold Street” publică un articol despre anularea licitației pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom”, decizie luată în legătură cu expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului, care urma să fie finalizat până la 1 mai a.c.. Agenția Proprietății Publice urmează să actualizeze caietul de sarcini și să relanseze lichtația în termeni proximi. Un protocol semnat la finele anului trecut dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” prevedea realizarea auditului datoriilor istorice. „Mold Street” atrage atenția că, deși premierul Natalia Gavrilița a anunțat că au existat ofertanți pentru desfășurarea auditului, la tender a fost înscris un participant, o companie din România.

  • NewsMaker” scrie despre declarațiile șefei Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, potrivit căreia în autonomia găgăuză există mai multe probleme în ceea ce privește coordonarea și monitorizarea posturilor din regiune. Vițu declară într-un interviu pentru portal că „soluțiile trebuie luate la nivel politic.” În Găgăuzia, licența pentru activitatea posturilor TV și operatorilor de cablu din Găgăuzia nu este acordată de CA, ci de executivul autonomiei. În autonomie nu există nici un CA local. Șefa CA spune că legislația locală este învechită și nu mai corespunde cadrului legal național.

  • DIGI 24 citează declarațiile președintei Maia Sandu, care a afirmat la forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, că Rep. Moldova nu urmărește să adere la UE pe „scurtătură”. „Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs”, a spus Sandu. Sursa citată amintește, făcând trimitere la Reuters, că Rep. Moldova și-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău