SIS infirmă decarațiile deputaților PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus
-
24 Iunie 2021 13:36
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că infirmă categoric declarațiile făcute în cadrul briefingului de presă susținut de către deputații fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
Reprezentanții SIS menționează că toate informațiile deținute la nivel instituțional au fost remise organelor de ocrotire a normelor de drept naționale, precum și membrilor Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
Instituția subliniază că, în repetate rânduri, a făcut declarații publice în cadrul cărora și-a reiterat poziția și a negat orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean.
„Regretăm faptul că actorii politici tot mai frecvent în retorica lor utilizează SIS și încearcă să manipuleze opinia publică prin insinuări și interpretări pentru a-și promova imaginea în campanie electorală. Serviciul de Informații și Securitate sugerează și îndeamnă deputații fracțiunii PSRM, cu probele pe care le invocă că le dețin, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor la care fac referire, ce va demonstra fie veridicitatea celor imputate de către aceștia, fie caracterul declarativ și politic al evenimentului de presă de astăzi”, se arată în comunicatul SIS.
Menționăm că deputații fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, care fac parte din Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Mykola Chaus, cer demisia directorului SIS pe motiv că instituția ar fi încercat să îndrepte ancheta pe pistă greșită. Într-o conferință de presă, parlamentarii au spus că, după ce au fost audiați mai mulți conducători ai instituțiilor satului, inclusiv directorul SIS, Comisia a constatat implicarea acestora în presupusa infracțiune, transmite IPN.
Grigore Novac a menționat că o persoană, funcționar în cadrul Parlamentului, a admis scurgeri de informații despre materialele anchetei, deși acestea erau secretizate, iar numele și modul în care a fost posibil acest lucru este cunoscut, dar nu pot fi făcute publice.