SIS | După moratoriu, programul cetățeniei pe bani trebuie abrogat (Mold-street)

  • 28 Februarie 2020 13:24
SIS | După moratoriu, programul cetățeniei pe bani trebuie abrogat (Mold-street)

Moratoriul asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova a fost prelungit de către Legislativ doar până la 1 septembrie, la propunerea Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordinea publică. Inițial Guvernul propusese prelungirea acestuia până la 1 ianaurie 2021.

Potrivit Mold-street.com, majoritatea instituțiilor implicate în program au susținut extinderea moratoriului, inclusiv Ministerul Economiei și Agenția Servicii Publice, care este una dintre instituțiile responsabiled direct de acest proiect.

Serviciul de Informații și Securitate a mers mai departe și în avizul la proiectul examinat de Guvern și de Parlament, consideră oportună abrogarea acestui program.

"După expirarea perioadei respective, considerăm oportună abrogarea definitivă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, reieșind atât din riscurile aferente procesului de verificare a solicitanților, dar în special, ținând cont de riscurile pe dimensiunea externă – poziții negative ale factorului occidental (față de proces) și condiționări ale partenerilor de dezvoltare la capitol suport financiar, prin prisma abrogării cetățeniei prin investiții", scrie în avizul său SIS.

Propunerea făcută de SIS a fost acceptată și de către comisia specializată a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău