SIS avertizează privind creșterea numărului știrilor false despre războiul din Ucraina. 11 site-uri care incitau la ură și război au fost blocate
-
18 Martie 2022 15:49
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că se atestă o creștere semnificativă a promovării știrilor false referitor la escaladarea războiului din Ucraina, dar și numărului de „mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaților”.
Potrivit SIS, în materialele difuzate sunt prezentate fapte denaturate, complet sau parțial orientate spre justificarea și propagarea războiului, precum și la ațâțarea vrajbei și conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul R. Moldova. „Astfel, se evidențiază știrile care sunt preluate de la agențiile de presă străine, în special cele care prezintă poziții favorabile agresiunii militare, fără includerea de viziuni alternative sau verificarea din mai multe surse a informațiilor relatate, cele cu titluri senzaționale sau materiale foto/video cu semne de manipulare ce pot provoca panică publică, tensiuni ori conflicte sociale. De asemenea, se observă citarea opiniilor radicale ale unor persoane prezentate drept experți în securitate, apărare și domenii conexe, care nu dețin calificări suficiente. Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe cât și interne, îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a Republicii Moldova cu produse esențiale”, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, directorul SIS, Alexandr Esaulenco.
Prin urmare, Serviciul de Informații și Securitate a blocat 11 portaluri web, care incitau la ură și război, în condițiile stării de urgență.
De asemenea, Serviciul investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina. Suplimentar, instituția a lansat o atenționare publică privind utilizarea simbolurilor ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională.
„În context, îndemnăm mass-media să nu disemineze informațiile parvenite de la structurile de comunicare ale regiunilor secesioniste din estul Ucrainei, precum și cele afiliate acestora, fără o verificare exhaustivă și prezentarea punctelor de vedere alternative. Serviciul exprimă gratitudine cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv, utilizând banner-ul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare”, mai comunică SIS.
Acțiunile SIS au loc în baza prevederilor Dispoziției Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 24 februarie.