Siria: Peste 110 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei academii militare

  • 06 Octombrie 2023 10:01
Siria: Peste 110 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei academii militare

Peste 110 persoane au fost ucise joi, într-un atac asupra unei academii militare din Siria, autoritățile promițând că vor răspunde ferm, stârnind temeri de escaladare, transmite AGERPRES.

Atacul comis în timpul unei ceremonii de promovare a unor ofițerilor în Homs (centrul Siriei) a fost pus pe seama 'organizațiilor teroriste' de către armata siriană, care a promis că 'va răspunde ferm'. Atacul a fost realizat cu 'drone încărcate cu explozibil', potrivit armatei.

Atacul a provocat '112 morți, inclusiv 21 de civili' și cel puțin 120 de răniți, potrivit unui nou raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), o organizație cu sediul în Regatul Unit cu o rețea vastă de surse în Siria.

Ministrul sirian al Sănătății, Hassan al-Ghobash, a anunțat un bilanț 'preliminar' de 80 de morți, 'inclusiv șase femei și șase copii', și aproximativ 240 de răniți.

Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile jihadiste care controlează o parte a teritoriului sirian folosesc uneori drone armate.

Forțele guvernamentale au răspuns cu bombardamente care, potrivit locuitorilor, au vizat regiunea Idleb, ultimul bastion rebel din nord-vestul țării. OSDH a menționat opt morți și 30 de răniți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres,'este profund îngrijorat' după atacul de la Homs, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric. La rândul său, emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a cerut joi 'o dezescaladare imediată' a violenței în Siria.

Început în 2011, conflictul din Siria a făcut peste jumătate de milion de morți și a divizat țara. Statele Unite, Rusia, un aliat al regimului, și Turcia au desfășurat trupe în Siria.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Apărării a informat, într-un comunicat dat publicității joi seara, că forțele sale au efectuat lovituri aeriene în nordul Siriei distrugând 30 de ținte, inclusiv 'adăposturi, depozite și locuri de depozitare'. Mai devreme în cursul de joi, presa turcă a raportat noi lovituri împotriva forțelor kurde din Siria, spunând că 'depozite de arme și muniții PKK/YPG au fost distruse' în timpul unei operațiuni desfășurate de unități ale serviciului de informații MIT.

Kurzii au stabilit o administrație autonomă în nord-estul Siriei, care este vizată în mod regulat de armata turcă. Joi, drone turcești au vizat situri petroliere, două centrale electrice, un baraj și o fabrică în timpul zilei în provincia Hassake, controlată de Forțele Democratice Siriene (SDF), coaliție dominată de kurzi. Forțele kurde au anunțat că Turcia a efectuat 21 de lovituri care au ucis 11 persoane, inclusiv cinci civili și șase membri ai forțelor de securitate.

Turcia susține că acționează ca reacție la atacul sinucigaș de duminică, care a vizat Ministerul de Interne la Ankara, rănind doi ofițeri de poliție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău