Siria: Nu este o retragere americană, 50 până la 100 de soldați vor fi reamplasați în interiorul țării

  • 08 Octombrie 2019 08:42
Siria: Nu este o retragere americană, 50 până la 100 de soldați vor fi reamplasați în interiorul țării

Decizia președintelui Donald Trump de a retrage soldații americani staționați în Siria în apropierea frontierei turce are în vedere doar 50 până la 100 de membri ai forțelor speciale care vor fi "reamplasați la alte baze" din interiorul țării, a afirmat luni un înalt oficial american, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Nu este vorba despre o retragere din Siria", le-a declarat el jurnaliștilor, adăugând că reamplasarea nu reprezintă în niciun caz "o undă verde" unei ofensive militare turce contra forțelor kurde din nord-estul Siriei.

Potrivit acestui oficial, atunci când președintele Statelor Unite a înțeles, duminică, în cursul unei discuții telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că acesta din urmă intenționează să meargă înainte cu proiectul său de "invadare potențială" a nord-estului Siriei, a dat prioritate "protecției" soldaților americani.

Există "un mic număr, între 50 și 100 de membri ai forțelor speciale în această regiune și nu trebuie să riște să fie răniți, uciși sau capturați dacă turcii trec frontiera și se angajează în lupte cu forțele kurde locale", a explicat acest oficial cu rang înalt al administrației Trump sub protecția anonimatului.

"Ei vor fi reamplasați în zone mult mai sigure în următoarele zile", a adăugat el, vorbind apoi în mai multe rânduri despre un număr de 50 de soldați.

"Faptul că sunt reamplasați nu constituie o undă verde", "nu este o undă verde", a insistat oficialul.

El a confirmat, totodată, că Statele Unite nu se vor opune militar Turciei în Siria.

Anunțul făcut duminică seară de către Casa Albă al retragerii soldaților americani aflați de partea siriană a frontierei cu Turcia a fost interpretat pe larg ca o undă verde unei ofensive iminente a Ankarei contra forțelor kurde, aliate, totuși, ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiștilor.

Această decizie a provocat o vie nemulțumire până în rândurile republicanilor președintelui Trump.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău