Siria/kurzi: Regimul sirian îndeamnă forțele kurde să se alăture armatei sale

  • 30 Octombrie 2019 20:10
Siria/kurzi: Regimul sirian îndeamnă forțele kurde să se alăture armatei sale

Regimul sirian a îndemnat miercuri forțele kurde să intre în rândurile armatei sale desfășurate în nord-estul Siriei, unde o ofensivă turcă a fost întreruptă de două acorduri de încetare a focului, au anunțat media oficiale de la Damasc, citate de AFP, preluat de Agerpres.

Acest apel intervine după cea mai importantă desfășurare din 2012 a trupelor lui Bashar al-Assad în această parte a țării, de unde acestea se retrăseseră după începutul războiului în Siria.

Forțele kurde s-au adresat în octombrie regimului lui Al-Assad pentru a cere ajutor să contracareze ofensiva Ankarei lansată la 9 octombrie, după ce s-au văzut abandonate de SUA, care au dat undă verde de facto acestui asalt al armatei turce.

'Comandamentul general al forțelor armate este pregătit să-i primească pe membrii unităților Forțelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanți kurzi) care doresc să intre în rândurile noastre', a indicat Ministerul sirian al Apărării într-un comunicat difuzat de agenția oficială SANA.

Toți sirienii, inclusiv minoritatea kurdă, se confruntă cu 'un singur inamic', se menționează în text, într-o aluzie la Turcia.

Ministerul sirian de Interne i-a îndemnat la rândul său pe membrii poliției kurde Assayesh să se alăture poliției siriene, conform agenției de presă citate.

Un acord încheiat săptămâna trecută între Turcia și Rusia, aliată a regimului lui Al-Assad, a pus capăt ofensivei turce odată cu retragerea forțelor kurde din mare parte din nordul și nord-estul țării, ceea ce a permis consolidarea armatei siriene în această regiune.

Turcia 'nu va ezita' să reia operațiunile militare în nord-estul Siriei dacă va repera combatanți kurzi în apropierea frontierei turce, a avertizat marți seara ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău