Siria | Erdogan se declară hotărât să „se debaraseze” de milițiile kurde

  • 17 Decembrie 2018 18:06
Siria | Erdogan se declară hotărât să „se debaraseze” de milițiile kurde

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat luni, 17 decembrie, hotărât să „se debaraseze” de milițiile kurde din nordul Siriei dacă Statele Unite nu le vor convinge să se retragă, relatează AFP.

Această nouă amenințare din partea președintelui Erdogan survine la trei zile după o convorbire telefonică cu omologul său Donald Trump în cursul căreia cei doi lideri au convenit să coopereze într-o manieră mai eficientă în nordul Siriei.

Discuția telefonică a avut loc vineri, după anunțul făcut miercuri de Erdogan privind lansarea unei noi operațiuni 'în zilele următoare' împotriva miliției kurde Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) din nordul Siriei, care vizează pozițiile acestora situate la est de Eufrat.

Washingtonul sprijină YPG împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliție drept o organizație 'teroristă' având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984.

'Am vorbit cu Trump. Teroriștii trebuie să părăsească zona la est de Eufrat. Dacă nu pleacă, ne vom debarsa de ei', a spus el într-un discurs la Konya (centru), adăugând că YPG 'sunt o sursă de îngrijorare pentru noi, cu coridorul lor terorist'.

Cu toate acestea, el a părut că lasă deschisă posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliații Turciei în NATO.

'Din moment ce suntem parteneri strategici, trebuie să facem ceea ce este necesar', a spus el, repetând faptul că o eventuală ofensivă a Turciei ar putea începe 'în orice moment'.

Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG și a jihadiștilor SI.

Tensiunile dintre Ankara și Washington s-au agravat în ultimele săptămâni după ce Statele Unite au instalat posturi de observare în nordul Siriei, în apropierea graniței cu Turcia, pentru a preveni o altercație între forțele turce și cele kurde. Această măsură a provocat furia Turciei, care vede în acest dispozitiv o încercare a SUA de a proteja milițiile YPG.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău