Siria | Anchetatori ai ONU asupra armelor chimice, în drum spre baza aeriană Shayrat

  • 12 Octombrie 2017 08:42
Siria | Anchetatori ai ONU asupra armelor chimice, în drum spre baza aeriană Shayrat

Anchetatori ai ONU se vor deplasa în această săptămână la o bază aeriană din Siria de unde, potrivit Washingtonului și aliaților săi, a fost lansat în aprilie un atac cu gaz sarin, au făcut cunoscut miercuri mai mulți diplomați, citați de AFP.

Vizita la baza aeriană Shayrat (centru) va avea loc la numai câteva săptămâni înainte de publicarea unui raport foarte așteptat despre atacul împotriva localității Khan Shaykhun pe care puterile occidentale și o comisie a Națiunilor Unite îl atribuie forțelor președintelui Bashar Al-Assad.

Anchetatorii fac parte din misiunea numită JIM de anchetă asupra armelor chimice din Siria, desfășurată în comun între Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și ONU. Ei au plecat luni spre Damasc și urmează să se deplaseze la baza aeriană Shayrat, a explicat un diplomat sub protecția anonimatului.

Pe 4 aprilie, un raid aerian a lovit Khan Sheikhun, o localitate controlată de rebeli și de jihadiști în provincia Idlib, făcând 83 de morți, potrivit ONU, în timp ce bilanțul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat 87 de victime, dintre care peste 30 de copii.

În noaptea de 6 spre 7 aprilie, 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de două nave americane din Mediterana către baza aeriană siriană de la Shayrat.

Guvernul sirian dezminte orice implicare și afirmă că a predat toate armele chimice după un acord încheiat în 2013.

Inspecția experților Mecanismului JIM răspunde criticilor Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care acuză această misiune că este parțială pentru că a refuzat să viziteze această bază așa cum i-a propus Siria.

În schimb, diplomați occidentali s-au arătat sceptici, temându-se că vizita va fi utilizată de Damasc pentru a încerca să reafirme versiunea sa, potrivit căreia gazul sarin s-a răspândit în atmosferă din cauza unei lovituri aeriene occidentale asupra unui depozit.

Înființat în 2015, Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.

Acest mecanism ajunge la scadență în noiembrie. Statele Unite, Marea Britanie și Franța în special s-a declarat favorabile prelungirii sale, în fața reticențelor Rusiei, principalul sprijin al regimului Basar Al-Assad.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău