Siria, acuzată că a folosit arme chimice într-un atac din 2018 asupra rebelilor

  • 12 Aprilie 2021 19:23
Siria, acuzată că a folosit arme chimice într-un atac din 2018 asupra rebelilor

Forțele aeriene siriene au folosit clor într-un atac asupra orașului Saraqeb din 2018, arată un raport al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OAIC) după finalizarea unei anchete.

 Echipa de anchetatori OAIC „a ajuns la concluzia că unități ale Forțelor aeriene siriene au utilizat arme chimice pe 4 februarie 2018 la Saraqeb", un oraș aflat la 50 km sud de Alep, a precizat organizația într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Însărcinată să-i identifice pe autorii atacurilor chimice, echipa de anchetă a OIAC, cu sediul la Haga, a stabilit „că există motive rezonabile de a crede” că un elicopter al Forțelor armate siriene „a lovit estul Saraqeb cu cel puțin un cilindru”.

12 persoane au fost afectate 

Potrivit raportului, 12 persoane au avut de suferit, dar niciuna nu a fost ucisă, după ce un cilindru care conținea clor, livrat într-o bombă, a lovit cartierul Al Talil din orașul Saraqeb în februarie 2018.

Persoanele rănite au prezentat simptome de otrăvire chimică, inclusiv greață, iritație a ochilor, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare, scrie Reuters.

În pofida puternicelor obiecții ale Siriei și ale aliaților săi, printre care și Moscova, o majoritate a statelor membre OIAC au autorizat în 2018 organizația să stabilească și autorul unui atac chimic, nu numai să documenteze utilizarea unei astfel de arme.

Guvernul sirian neagă orice implicare în atacuri chimice, afirmând că a trecut toate stocurile sale de arme chimice sub supervizare internațională în termenii unui acord încheiat în 2013.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău