Siria | 22 de civili uciși în urma unor tiruri de artilerie ale regimului în nordul țării

  • 04 Aprilie 2019 16:10
Siria | 22 de civili uciși în urma unor tiruri de artilerie ale regimului în nordul țării

Cel puțin 22 de civili, între care opt copii, și-au pierdut viața de miercuri în bombardamente ale regimului asupra unei zone controlate de insurgenți în nordul Siriei, a informat joi organizația neguvernamentală Observatorul sirian pentru dreptul omului (OSDO), citat de AFP.

'Douăsprezece persoane au murit astăzi, între care trei copii, în urma unor tiruri de artilerie împotriva localității Kafranbel în provincia Idlib', a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că un alt copil și-a pierdut viața în localitatea Maaret al-Noomane.

Acest bilanț se adaugă celor 'nouă civili, între care patru copii, uciși miercuri seara în urma unor tiruri asupra mai multor localități', în special în nordul provinciei Hama și în partea de vest a provinciei Alep, a adăugat directorul OSDO.

Provincia Idlib și sectoare din provinciile vecine Hama, Alep și Latakia încă scapă controlului regimului de la Damasc.

Aceste regiuni, dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au făcut în septembrie trecut obiectul unui acord între Turcia, care îi sprijină pe rebeli, și Moscova, aliată fermă a regimului sirian, ceea ce a împiedicat o ofensivă a armatei lui Bashar al-Assad.

Acordul vizează crearea unei 'zone demilitarizate' care să despartă sectoarele insurgente de zonele guvernamentale adiacente.

Dar acordul a fost pus în aplicare doar parțial din cauza refuzului jihadiștilor de a se retrage din viitoarea zonă tampon.

Joi, ministrul de externe sirian Walid al-Mouallem a atribuit Ankarei responsabilitatea pentru această 'întârziere'. 'Turcia este responsabilă pentru întârzierea punerii în aplicare a acordului', a declarat Mouallem în cadrul unei conferințe de presă de la Damasc cu omologul său venezuelean, Jorge Arreaza.

'La drept vorbind, încă așteptăm ca acordul (...) să fie pus în aplicare, dar răbdarea noastră are limite și trebuie să eliberăm acest pământ', a avertizat el, adăugând: 'Ne pierdem răbdarea!'

De la încheierea acordului ruso-turc, regimul nu a încetat să efectueze lovituri împotriva Idlib și a împrejurimilor sale. La început sporadic, aceste bombardamente s-au intensificat din februarie.

Și pentru prima oară de la încheierea acestui acord, aviația rusă a efectuat atacuri aeriene asupra Idlib la 13 martie, ucigând cel puțin 13 civili, inclusiv șase copii, conform OSDO.

Amnesty International a acuzat la sfârșitul lunii martie regimul de atacarea în ultimele săptămâni, împreună cu Rusia, a unor facilități medicale și a unei școli în provincia Idlib.

Agenția ONU de coordonare a afacerilor umanitare (Ocha) a avertizat joi în legătură cu riscurile umanitare ale escaladării militare în această regiune.

'Numai în martie au fost uciși 90 de civili, dintre care aproape jumătate sunt copii. Mai mult de 86.500 de persoane au fost strămutate în februarie și martie, ceea ce agravează o situație umanitară deja precară în această regiune', trage un semnal de alarmă agenția ONU.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău