Siria: Armistițiul este respectat, dar oamenii disperați așteaptă încă ajutoarele

  • 14 Septembrie 2016 23:30
Siria: Armistițiul este respectat, dar oamenii disperați așteaptă încă ajutoarele

Primele 36 de ore ale armistițiului din Siria, convenit între Rusia și Statele Unite ale Americii (SUA), este respectat, a indicat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Totodată, activiști din teren au avertizat că oamenii disperați așteaptă încă ajutoarele atât de necesare, relatează agenția DPA.

''Armistițiul este respectat, în pofida unor încălcări. Până în prezent, el a asigurat protecția sirienilor care au plătit un preț mare'', a declarat directorul OSDO, Rami Abdulrahman.

De la declanșarea războiului în Siria în 2011, OSDO estimează că 301.781 de persoane au fost ucise. Mai mult de jumătate din populația Siriei de 22,4 milioane de locuitori de dinainte de război a fost strămutată, inclusiv aproape cinci milioane de refugiați peste hotare.

Gruparea extremistă Stat Islamic și combatanții afiliați rețelei Al Qaida nu fac parte din armistițiu. Deseori, militanții care au legături cu Al-Qaida luptă alături de rebeli împotriva președintelui Bashar al-Assad, complicând și mai mult armistițiul.

''Sunt greu de acceptat un amestec continuu și o cooperare între opoziție și o organizație cum este Al-Qaida în Siria'', a declarat marți seara un înalt oficial american, adăugând că mișcarea rebelilor ar trebui ''să se distanțeze'' dacă vrea ca armistițiul să dureze.

Potrivit activiștilor din orașul Alep (est), aflat sub controlul rebelilor, atmosfera de calm prevalează, dar oamenii așteaptă ca agențiilor de ajutor să li se permită accesul.

''Oamenii așteaptă nerăbdători să intre în Alep ajutoare în alimente și medicamente'', a declarat pentru DPA Omar al Arab, un activist din Alep. Între 250.000 și 275.000 de persoane din estul Alepului sunt private de asistență de la începutul lunii iulie, potrivit ONU.

Oficiali ai ONU spun că ei așteaptă încă ''undă verde'' pentru a demara operațiunea. Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat marți presei la Geneva că ONU așteaptă în continuare o autorizație din partea guvernului sirian pentru a acorda ajutor.

La rândul său, guvernul sirian a afirmat că nu va permite un ajutor neautorizat din Turcia, un susținător puternic al rebelilor.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău