SINTEZĂ | Reacția politicienilor moldoveni la decretul lui Dodon de a-i retrage cetățenia lui Băsescu

  • 04 Ianuarie 2017 08:16
SINTEZĂ | Reacția politicienilor moldoveni la decretul lui Dodon de a-i retrage cetățenia lui Băsescu

Decretul prin care Igor Dodon i-a retras fostului lider de la Cotroceni Traian Băsescu cetățeni moldovenească este comentat de politicienii de la Chișinău cu sarcasme, analize juridice sau regrete. Toți însă – atât adversarii politici, cât aliații – califică acest gest ca unul pripit și care l-ar putea lipsi de credibilitate în anunțata sa luptă cu „regimul oligarhic”, pentru că în acest fel profită de funcția de președinte al Republicii Moldova doar pentru a-și face imagine politică.

„Dragi cetățeni, problemele noastre reale nu au nicio importanță pentru Dodon”, scrie, în acest context, liderul PAS, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

„Dodon ar putea, ipotetic vorbind, să retragă cetățenia tuturor cetățenilor Republicii Moldova care se declară unioniști”, constată președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cu referire la motivele invocate de președintele Republicii Moldova în decretul său.

La fel, referindu-se la motivația lui Igor Dodon, vicepreședintele PL, primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, îi aduce aminte acestuia câteva dintre scandalurile care au marcat cariera sa politică:

„Poate o parte din aceste motive i-ar fi imputabile lui Dodon însuși: pentru falsificarea Monitorului Oficial al României în anul 2011, pentru salariul luat ilegal de la Institutul Academiei de Științe și returnat forțat înapoi, pentru privatizări de bunuri ale statului prin off-shor-uri, pentru înalta trădare de țară prin acuzele aduse Republici Moldova căa a început războiul de pe Nistru in 1992, pentru recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia și periclitarea relațiilor cu Ucraina, etc.”, menționează Chirtoacă pe Facebook.

Iar fostul, deja, vicepreședinte al PL, Anatol Șalaru, îi recomandă lui Igor Dodon ca, odată cu retragerea cetățeniei, să returneze României, din banii proprii, ajutorul pe care Traian Băsescu l-a oferit Republicii Moldova pentru construcția caselor din satele afectate in 2010 de inundații.

Vlad Cubreacov, fost deputat și vicepreședinte al PPCD, constată că Igor Dodon nu a anulat decretul președintelui Nicolae Timofti de acordare a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, pe când atunci când cetățenia nu este dobândită prin naștere, ci acordată prin decret prezidențial, anularea decretului de acordare a cetățeniei este obligatorie. Drept urmare, „Dodon va pierde procesul cu Băsescu”, face el concluzia.

Fostul premier, lider al PPEM, Iurie Leancă, ironizează pe seama priorităților din agenda noului șef al statului, presupunând că, după schimbarea butonului Ro în Md pe site-ul Președinției, scoaterea steagului UE de pe reședință și retragerea cetățeniei lui Băsescu, urmează vopsirea gheretei din fața casei din culoarea albă în roșu aprins, schimbarea roților la tancurile-monument și băutul ceaiului cu dușmanii statului Republica Moldova.

Unul dintre predecesorii lui Iurie Leancă în funcția de premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, este, în egală măsură sarcastic la adresa lui Igor Dodon, cât și a lui Traian Băsescu.

Până și aliatul politic al noului președinte moldovean, primarul de Bălți, Renato Usatîi, l-a criticat pe Igor Dodon.

Într-o înregistrare Live pe Facebook, de la petrecerea unei colege de partid unde nu a ezitat să apară chiar dacă se află în căutare internațională în dosarul tentativei de omor a bancherului Gherman Gorbunțov, Renato Usatîi spune că Traian Băsescu ar fi un adversar al președintelui PD, Vlad Plahotniuc, și Igor Dodon s-ar fi grăbit să-l elimine de pe scena politică din Republica Moldova.

„Eu cred că Igor Nicolaevici trebuia să-l mai lase pe Băsescu în pace, că Băsescu era să vină să croiască tot electoratul lui Plahiș și Ghimpu. Cu un luptător serios, cu unul tare, e bine să lupți. Asta e părerea mea. Astăzi, prin apariția lui Băsescu, cel puțin puteam avea niște dezbateri haioase la TV. Mai ales că voi înțelegi că eu am multe în comun cu Băsescu, ambii ne-am născut pe 4 noiembrie, ambii preferăm blondele, iar astăzi când m-au lăsat fără un astfel de concurent politc, eu consider că e o fărădelege. Stătea Traian acolo, îl bocănea pe Plahiș, pe Ghimpu, trebuia de a-l mai lăsa, Igor Nicolaevici. S-a silit oleacă Dodon. Astăzi toți care-l critică pe Plahotniuc sunt aliații noștri”, redă Adevărul spusele alternate în română și rusă de Renato Usatîi.

Nicio instituție de stat sau demnitar din Republica Moldova - Guvernul, Parlamentul, Curtea Constituțională sau reprezentanți oficiali ai acestora - nu au comentat deocamdată decretul președintelui Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău