Sinteza CNA: Funcționari publici ai ÎSS Orhei, IGP, ANSP, PV Criva-Mămăliga au ajuns în vizorul CNA, săptămâna trecută; bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei au fost sechestrate
-
19 August 13:27
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Luni, ofițerii au descins cu percheziții la patru angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei într-un dosar de delapidare a masei lemnoase. Aceștia ar fi obținut venituri ilegale în proporții deosebit de mari în urma unei scheme infracționale implementate. Marți, un ofițer al Direcției de Poliție mun. Chișinău al IGP a fost reținut în flagrant cu 5000 de lei pentru a nu atrage la răspundere contravențională denunțătorul. Miercuri, doi funcționari ai ANSP au fost percheziționați într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt bănuiți de pretindere și primire de mijloace financiare de la agenți economici pentru eliberarea autorizațiilor sanitare. Vineri, trei inspectori vamali din cadrul Postului Vamal Criva-Mămăliga au fost denunțați la CNA pentru pretinderea mijloacelor financiare ilicite în procesul de facilitare a tranzitului produselor transportate. Tot săptămâna trecută, un funcționar public, cercetat de CNA, a fost amendat cu 175 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a deține funcții publice pe un termen de 3 ani.
Centrul Național Anticorupție menționează că la moment o persoană este deținută în izolatorul Centrului, iar alte 3 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au propus pentru transmitere în judecată 8 cauze penale și au soluționat 23 de cauze penale.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat 5 bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Poliției de Frontieră și Procuraturii Anticorupție. Printre acestea se numără o construcție locativă, un mijloc de transport, un teren pentru construcție, o încăpere locativă și una nelocativă, indisponibilizate într-un caz de corupere pasivă, trafic de influență și organizarea migrației ilegale. Totodată, circa 132 de mii de lei, sechestrate anterior, au fost confirmate prin încheieri judecătorești și 270 de mii de lei, în diferită valută, au fost preluate în administrație.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 28 de rapoarte de expertiză și un aviz pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 11 expertize judiciare, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 90 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 2 instruiri anticorupție. CNA notifică finalizarea a 3 analize operaționale, eliberarea a 112 de caziere de integritate, recepționarea a 37 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1554 de materiale în cancelaria Centrului.