Sinteza ANI | Doi funcționari cu statut special vizați în controlul averii. Fostul președinte al CNPF și președintele raionului Florești, constatați cu incompatibilitate de funcție

  • 28 Februarie 2022 14:31
Sinteza ANI | Doi funcționari cu statut special vizați în controlul averii. Fostul președinte al CNPF și președintele raionului Florești, constatați cu incompatibilitate de funcție

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat control averii pe numele unui funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Ialoveni. Pe același regim juridic este verificat și un funcționar din cadrul Serviciului Fiscal de Stat.

În controalele inițiate în perioada 21 – 25 februarie 2022 figurează și un primar din raionul Criuleni, dar și un consilier din Pleșeni raionul Cantemir. Aceștia sunt verificați pentru posibile conflicte de interese admise în funcția publică.

Cu încălcări au fost stabiliți 13 subiecți ai declarării. Astfel, cu avere nejustificată în mărime de peste 166 de mii de lei a fost constatat un fost vicepreședinte al raionului Anenii Noi. Inspectorii de integritate au stabilit conflicte de interese admise de fostul director interimar al Pieții Centrale din Chișinău, fostul director al SA ”Drumuri - Cahul”, primarul satului Sadîc din raionul Cantemir și cel al satului Verejeni din raionul Telenești, precum și de un funcționar din Primăria Sarata-Galbenă din raionul Hâncești. Cu incompatibilitate de funcție au fost constatați, fostul președinte al CNPF,  președintele raionului Florești și un fost șef de direcție din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Un notar din Chișinău riscă o amendă pentru împiedicarea activității ANI. Acestuia i s-a solicitat în cadrul unei proceduri de control anumite informații despre un subiect al declarării și nu le-a prezentat. Cu sancțiuni s-ar alege și fostul director al SA”Drumuri-Cahul” și primarul din Pleșeni raionul Cantemir, pentru că nu și-au soluționat în termen conflictele de interese.

Direcția juridică a ANI a participat în 38 de ședințe de judecată, dintre care o ședință a avut loc pe dosarul de confiscare a averii a unui fost deputat. În cadrul acesteia, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de apel a ANI privind casarea hotărârii judecătorești a judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care instanța de fond a respins cererea ANI de chemare în judecată în vederea confiscării averii.

Reprezentanții ANI au răspuns la 72 de apeluri, inclusiv 48 la Linia Instituțională de informare. Alte 7 instruiri online au fost organizate pentru 625 de subiecți.

ANI soluționat 5 conflicte de interese și a eliberat 9 Certificate de Integritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău