Sinistrații, lăsați la mila oamenilor (Adevărul)

  • 05 Mai 2014 10:04
Sinistrații, lăsați la mila oamenilor (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 5 MAI

Sinistrații, lăsați la mila oamenilor, titrează Adevărul, referindu-se la incendiul de săptămâna trecuta la Botanica. Mansarda cu 28 de apartamente mistuită de flăcări ar putea fi reconstruită cu bani din donațiile pe care le va strânge pretura sectorului Botanica. Autoritățile nu au anunțat alte soluții și caută vinovații de tragedie, mentioneaza publicatia.

„Războiul“ miniștrilor blochează fonduri de miliarde, anunță Adevărul. Potrivit publicatiei, Republica Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauza că se tergiversează publicarea Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014-2020, document aprobat de Guvern încă la ședința din 12 martie 2014. Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, și Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii se acuză reciproc de situația creată.

Adevărul mai observă caă niciun oficial moldovean nu a avut o reacție la evenimentele sângeroase din Odesa. Iurie Pîntea, director de proiect la Institutul de Politici Publice (IPP), este sigur că rușii vor veni peste noi. Specialistul susține că instituțiile statului „ar trebui să iasă din vacanță“ și să ia atitudine. Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, crede, la fel, că Rusia va încerca să împiedice Moldova să se apropie de UE și de NATO. Pericolul în Odesa a venit din Transnistria. Dintr-un stat neutru, ne-am transformat într-o sursă de insecuritate și o durere de cap pentru alții, subliniaza expertul.

Rusia ar putea aplica scenariile violente din orașul Odesa și în Republica Moldova, atenționează și Jurnalul. Analiștii politici recomandă guvernării de la Chișinău să nu subaprecieze amenințările ce vin din est și să se pregătească de eventuale provocări.

Situația din Ucraina, "care se agravează de la o zi la alta, reprezintă pentru România cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", a declarat, sâmbătă, premierul roman  Victor Ponta, citat de Ziarul National. Pe de alta parte presedintele Traian Basescu a afirmat ca România nu se pregătește de război, nici măcar pentru a apăra R. Moldova cu mijloace militare. El a punctat în acest context necesitatea finalizării celor două proiecte de conectare energetică a R. Moldova, pentru că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie și de gaze rusești.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anunțat că pe 9 mai va fi la Tiraspol, și-a reconfirmat duminică vizita pe care o are în program, în ciuda faptului că liderul PLDM, Vlad Filat, l-a sfătuit în cadrul unui talk-show televizat să nu facă acest pas, scrie Independent.md. Rogozin, care este și împuternicitul președintelui Putin în relațiile Moscovei cu Tiraspolul, a scris pe Twitter că ”în ciuda sfaturilor și a altor amenințări”, oricum va fi pe 9 mai la Tiraspol, cerându-le celor de peste Nistru să-l aștepte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău