Singura instituție de învățământ în limba română din Taraclia va fi reabilitată

  • 26 Iunie 2018 15:23
0%
00:00:00
00:00:00

Gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia, singurul cu predare în limba română din această regiune,la care studiază aproximatv 50 de copii,  ar putea intra în reparații capitale începând de anul viitor. În prezent autoritățile locale împreună cu Fondul de Investiții Sociale, care a oferit deja suport financiar pentru reabilitarea unei porțiuni din clădire, sunt în proces de identiificare a resurselor financiare și evaluarea cheltuielilor pentru lucrări de renovăre a sistemului de încălzire, a sistemului de electricitate și aprovizionare cu apă, pentru întreaga instituție.  

Situația gravă în care a ajuns clădirea gimnaziului-grădiniță din satul Aluatu, raionul Taraclia, cu o capacitate de peste 300 de locuri - singura instituție cu predare în limba română din regiune, se datorează faptului că după anii 90 nu s-a alocat niciun ban în lucrări de reparație și conservare a acestei clădiri, este de părere primarul localității, Anatolie Bobici. Odată reabilitată, instituția ar putea atrage copii doritori să studieze în limba română și din localitățile vecine, spune primarul, care admite că localitatea Aluatu ar fi singura oază de românism într-o regiune multietnică, și în care se vorbește preponderent în limba rusă.

„Suntem unicul loc în care, nu doar că există o școală, care trebuie păstrată ca oamenii să poată studia deschis în limba română, la noi, comparativ cu alte localități pe stradă se vorbește în limba română. În satul nostru este o atmosferă care nu poate fi găsită, de exemplu, la Taraclia unde se poate auzi în stradă limba rusă, limba bulgară. Eu nu vreau să îi învinuiesc. Aluatu este însă localitatea unde se poate studia limba română destul de bine. Este nevoie doar de asigurat condițiile ca elevii să poată studia în școala noastră.”

Din granturile  oferite de guvernul României prin intermediul Fondului de Investiții Sociale, s-a reușit reparația părții în care activează grădinița, dar și a acoperișului întregii instituții. Astfel până la demararea lucrărilor de reabilitare a întregii clădiri, preconizate pentru primăvara anului viitor, va fi posibilă conservarea clădirii și asigurarea condițiilor minime pentru anul de studii 2018-2019, a menționat, pentru Radio Chișinău, Mircea Eșanu, directorul Fondului de Investiții Sociale.

„În urma ploilor pereții școlii au fost umeziți substanțial. După renovarea completă a acoperișului aceste probleme au fost parțial soluționate dar instituția are nevoie de renovări complete a sistemului de încălzire, de electricitate, de aprovizionare cu apă. Această instituție nu poate fi în niciun fel optimizată pentru că ar duce direct la încălcarea dreptului de bază de a avea instruire în limba maternă. Cele mai apropiate școli cu predare în limba română ar fi în raionul Cahul, dar copiii nu pot fi transportați la o distanță mai mare de 20-25 de kilometri.”

Deși nu au fost făcute evaluări finale în ceea ce privește necesarul de cheltuieli legate de reabilitarea capitală a clădirii gimnaziului din satul Aluatu, directorul Fondului de Investiții Sociale, Mircea Eșanu estimează o cifră de aproxiativ 3 milioane de lei.

În gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia, își fac studiile 50 de copii, iar de la 1 septembrie curent ar urma să vină încă 20 de micuți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău