Sindromul ''burnout'', încă nu a fost recunoscut ca maladie de către OMS

  • 28 Mai 2019 20:01
Sindromul ''burnout'', încă nu a fost recunoscut ca maladie de către OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că sindromul "burnout" este "un fenomen asociat muncii" și nu o maladie, a declarat marți un purtător de cuvânt al instituției, aducând astfel precizări suplimentare în urma unui anunț făcut luni de această agenție specializată din cadrul ONU, informează AFP, citat de Agerpres.

OMS anunțase luni că burnout, un concept adeseori tradus prin "epuizare profesională", a fost inclus în noua sa Clasificare internațională a maladiilor, care servește drept bază pentru stabilirea tendințelor și a statisticilor în domeniul sanitar.

Însă marți, un purtător de cuvânt al instituției a adus o corectură acelui anunț, precizând că burnout era deja inclus în clasificarea precedentă, la capitolul "Factori care influențează starea de sănătate".

"Includerea în acest capitol înseamnă tocmai faptul că burnout nu este conceptualizat ca o afecțiune medicală, ci mai degrabă ca un fenomen asociat muncii", a precizat același purtător de cuvânt într-o notă explicativă adresată companiilor mass-media.

El a precizat că doar definiția burnout "a fost modificată prin prisma cercetărilor actuale".

Burnout este descris drept "un sindrom (...) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă, ce nu a fost administrat cu succes" și care se caracterizează prin trei elemente: "un sentiment de epuizare", "cinism sau sentimente negativiste asociate cu munca" și "o eficiență profesională redusă".

Registrul OMS precizează că burnout "face în mod specific referință la fenomene asociate contextului profesional și nu trebuie să fie utilizat pentru a descrie experiențe în alte domenii ale vieții".

Noua clasificare, denumită CIP-11 și deja publicată anul trecută, a fost adoptată oficial de statele membre în cadrul celei de a 72-a reuniuni mondiale a OMS, care se încheie marți la Geneva. Ea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Această listă, alcătuită de OMS, se bazează pe concluziile experților din domeniul sănătății din lumea întreagă.

Clasificarea internațională a maladiilor, document întocmit de OMS, furnizează un limbaj comun grație căruia profesioniștii din domeniul sănătății pot să facă schimb de informații sanitare peste tot în lume. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău