Sindicatele cer transparență la stabilirea prețului pentru resurse energetice

  • 08 Decembrie 2021 14:43
Sindicatele cer transparență la stabilirea prețului pentru resurse energetice

Sindicaliștii își exprimă dezacordul și îngrijorarea față de majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care, potrivit lor, va duce la scumpiri în lanț a serviciilor comunale, a prețurilor la produsele de strictă necesitate și, inevitabil, la un colaps social-economic în țară.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) spune că nu este clară modalitatea de formare a prețului la gazele naturale procurate de la furnizor, nu este clar de ce nu este făcută publică această formulă de calcul pentru consumatori care suportă în final costul acestuia, scrie Bizlaw.md.

CNSM menționează că situația pandemică a dus la stoparea activității unor agenți economici, la diminuarea veniturilor populației și încetinirea creșterii economice.

”Populația, puțin numerică rămasă în țară ca urmare a fluxurilor migraționale, achită toate taxele și impozitele incluse în costul final al mărfurilor, care au crescut semnificativ în ultimul an. Salariile, însă, în anul 2020 au avut cea mai mică creștere în termeni reali din ultimii ani de doar 105,8% pe fundalul majorării prețurilor și tarifelor din ultima perioadă, care doar în perioada de 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, în rezultatul majorării tarifelor la resursele energetice, afectând puterea de cumpărare a populației în ansamblu”, se spune într-un demers adresat autorităților.

Pentru neadmiterea diminuării puterii de cumpărare a populației ca urmare a majorării prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile, sindicatele cer, în mod de urgență:

  • Convocarea ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete;
  • Asigurarea transparenței stabilirii tarifului la gazele naturale prin publicarea formulei de calcul și prețului la gazele naturale;
  • Scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate;
  • Reducerea TVA la produsele alimentare social-importante;
  • Stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 4.000 de lei;
  • Majorarea valorilor de referință în sectorul bugetar în mărime mai mare decât s-a propus la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022;
  • Majorarea pensiilor, asigurând menținerea puterii de cumpărare a persoanelor pensionare;
  • Sporirea nivelului protecției sociale prin adoptarea unor mecanisme de susținere a persoanele cu venituri mici, suplimentar la compensațiile la achitarea facturilor pentru gaze naturale și agent termic care vor fi acordate consumatorilor casnici.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a înaintat aceste revendicări Guvernului, Parlamentului și Președintelui țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău