Sindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de negocierile cu Guvernul, reiau protestele

  • 15 Martie 2017 14:32
Sindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de negocierile cu Guvernul, reiau protestele

Sindicatele din domeniul educației anunță reluarea protestelor, fiind nemulțumite de rezultatele negocierilor cu Guvernul, pe marginea solicitării de majorare a salariilor.

Guvernul le propune, pe de altă parte, o majorare cu 10 la sută a salariilor pentru personalul auxiliar, ceea ce reprezintă aproximativ 100 de lei. Oferta ar urma să fie votată în ședința de astăzi a Executivului, dar sindicaliștii nu sunt mulțumiți și spun că își vor revendica drepturile în stradă. 

Negocierile dintre sindicaliștii din educație și guvernanți au durat 2 luni, după un protest al profesorilor la mijlocul lunii ianuarie. Guvernul a invocat lipsa resurselor financiare pentru o majorare a salariilor cu 50 la sută, revendicată de profesori.

Potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe aceasta ar costa bugetul de stat 2 miliarde de lei anual, iar pentru acumularea acestor resurse a fost invocată necesitatea mai multor reforme, precum cea în domeniul salarizării bugetarilor, reforma administrației publice, etc. Astfel, Guvernul a propus că, deocamdată să fie majorate salariile personalului auxiliar cu 10 la sută, fapt care i-a nemulțumit pe sindicaliști, care au cerut inițial ca salariul acestora să fie egalat cu minimul de existență.

”Guvernul a neglija complet cerințele noastre, ca să venim la ședință și dumnealor să ne dea 100 de lei pentru necăjiții noștri de lucrători auxiliari. Vă dați seama ce milă și-au făcut?, se întreabă un lider sindical.

Bibliotecara cu studii superioare, cu 30 de ani vechime în muncă are salariul de 1397 de lei, secretara are salariul de 1040 lei, laborantul are 960-1000 de lei, statistul – 10120 de lei, spune o sindicalistă din Chișinău.

Degrabă sistemul dă faliment. Oameni nu avem, tineri nu vin, cei care sunt în putere pleacă. Rămân pensionarii și noi vrem calitate, afirmă o altă membră a sindicatelor de la Hâncești”.

Le ședința sindicaliștilor a participat și consilierul premierului Pavel Filip, Mircea Buga, care a chemat la calm și a cerut mai mult timp pentru negocieri.

”Este vorba de discuții aprofundate, sumele financiare sunt importante și trebuie să înțelegeți și dumneavoastră că este vorba de timp și, din păcate, este foarte complicat să acționezi în condiții de presiune”.

Argumentele guvernării nu i-au convins pe sindicaliștii din educație care au anunțat că urmează să reia protestele la nivel național. Data urmează să fie stabilită după ultima ședință a comisiei mixte a sindicatelor și Guvernului, care va avea loc la 17 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău