Simion Botnari: România este poarta de intrare a R.Moldova pe piața UE

  • 24 Aprilie 2018 18:28
Simion Botnari: România este poarta de intrare a R.Moldova pe piața UE

Secretarul I al Ambasadei Republicii Moldova în România Simion Botnari a declarat marți, la Reghin, într-o întâlnire cu oameni de afaceri și reprezentanți ai administrației publice locale, că deși țara sa are produse mult mai bune decât ale altor state, nu știe din ce motiv piața românească nu e pregătită să le absoarbă.

'Uneori chiar nu ne face plăcere, când realizăm statisticile, să vedem că în topul investitorilor care sunt în Republica Moldova România nu este pe primul loc sau cel puțin pe locul doi, pentru că sunt mai mult ca sigur că foarte ușor companiile românești ar putea dezvolta afaceri în Republica Moldova, mai ales că o bună parte dintre ele se orientează și spre piața de est iar Republica Moldova a fost vestită prin a fi o poartă bună spre piața din est. De aceea încurajăm în continuare să examinați și posibilitatea extinderii afacerilor în Republica Moldova și, în același timp, eu sper foarte mult ca în Republica Moldova să se consume cât mai multă telemea de Ibănești (singurul produs românesc din lapte care a primit recunoașterea europeană de Denumire de origine protejată, produs la Ibănești, județul Mureș - n.r.) și, în același timp, bomboanele Bucuria sau vinul nostru să fie consumate aici. În Republica Moldova avem produse care au calități gustative mult mai bune decât ce se produce în alte țări, dar nu știu din ce cauză piața românească nu e gata să le absoarbă', a subliniat Botnari.

El a arătat că România este poarta de intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, din punct de vedere comercial, dar și fizic, pentru cetățenii acestui stat și și-a exprimat speranța ca balanța comercială dintre cele două state să crească an de an.

'Sper ca balanța comercială să fie în creștere an de an, fiindcă este foarte ușor să faci business în Republica Moldova, întrucât am debirocratizat anumite procese și faptul că vorbim aceeași limbă ne face să simplificăm anumite texte de procedură. (...) În 2017, balanța comercială între Republica Moldova și România reprezintă circa 1,3 miliarde de dolari, 700 milioane export România, 600 milioane de dolari export Republica Moldova, ne depășiți cu 100 de milioane. În România, Republica Moldova realizează circa 24% din exporturile sale. România este principalul partener al Republicii Moldova deja de câțiva ani. În ultimul timp, odată cu încheierea acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, s-au intensificat foarte mult aceste raporturi comerciale prin faptul că România este poarta de intrare a Republicii Moldova în UE, din punct de vedere comercial și, uneori, și din punct de vedere fizic, al parcurgerii persoanelor din Moldova în UE', a evidențiat secretarul I al Ambasadei Moldovei.

Potrivit lui Simion Botnari, în România sunt circa 1.000 de companii cu capital moldovenesc iar în Republica Moldova sunt circa 5.000 de companii românești, unele aparținând unor persoane cu dublă cetățenie, dar înregistrate drept companii românești.

Secretarul I al Ambasadei Republicii Moldova în România Simion Botnari se află marți și miercuri la Reghin, alături de Adriana Radu, director general al Grupului Avangarde România, de Nixon Bomoy Losila, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei Republicii Democrate Congo în România, Neda Raefipour, atașatul comercial al Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, Barbu Mihăescu, reprezentantul Camerei de Comerț Româno-Elvețiene, și Bogdan Voiculescu, reprezentantul unei companii olandeze, în cadrul Programului Internațional 'Romanian Investment Zoom'. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
16
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău