Silvio Berlusconi renunță să mai candideze la Președinția Italiei. Procedura de alegere a unui nou șef al statului începe luni

  • 23 Ianuarie 09:38
Silvio Berlusconi renunță să mai candideze la Președinția Italiei. Procedura de alegere a unui nou șef al statului începe luni

Fostul premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a anunțat sâmbătă că renunță să mai candideze la funcția de președinte al Italiei, post pentru care votul începe luni în Parlamentul italian, informează AFP, preluată de Agerpres.

Preferat în cursa prezidențială rămâne Mario Draghi, actualul prim-ministru, aflat în fruntea unui guvern de unitate națională și fost șef al Băncii Centrale Europene.

Silvio Berlusconi și-a făcut campanie timp de mai multe săptămâni pentru a-i succede actualului președinte, Sergio Mattarella, deși observatorii scenei politice italiene se îndoiau că miliardarul italian ar putea obține voturile necesare.

Într-o declarație făcută cu ocazia unei întâlniri virtuale cu alți lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a spus că ar avea voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate națională”, le-a cerut susținătorilor săi să-i retragă candidatura. „Astăzi, Italia are nevoie de unitate”, a spus el, referindu-se la epidemia de coronavirus. „Voi continua să îmi servesc țara într-un mod diferit”, a adăugat fostul premier.

Silvio Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, participă la guvernare, ar prefera ca Draghi să rămână premier până la alegerile din 2023. „Consider că este necesar ca guvernul Draghi să-și finalizeze activitatea până la sfârșitul legislaturii”, a spus el într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt. „Aceasta i-ar permite să realizeze reforma sistemului fiscal și judiciar, precum și a administrației, promise în schimbul miliardelor de euro din planul de redresare post-pandemie al Uniunii Europene”, a spus el.

Mandatul președintelui în Italia este de șapte ani. Deși Constituția nu impune o limită pentru mandate, până în 2013 niciun președinte italian nu a candidat pentru al doilea mandat.

Președintele Italiei - care are un rol, în esență, ceremonial - exercită o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că aceasta implică dizolvarea parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul acordării mandatului unor coaliții fragile.

1.000 de senatori, deputați și reprezentanți regionali vor începe luni votul. Pentru alegerea președintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Din cauza măsurilor de securitate impuse de pandemia de COVID-19, fiecare rundă va dura o zi și, conform tradiției, teoretic nu există candidați oficiali. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,41
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:10,73 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău