Șihani, orașul unde ar fi fost fabricată toxina Noviciok, va fi deschis publicului larg

  • 19 Iulie 2018 08:27
Șihani, orașul unde ar fi fost fabricată toxina Noviciok, va fi deschis publicului larg

Orașul închis Șihani, unde cercetători ruși au afirmat că au dezvoltat agentul neurotoxic Noviciok - cu care a fost otrăvit, conform Londrei, fostul spion sovietic Serghei Skripal - va fi deschis publicului larg din ianuarie anul viitor, în urma unui decret al Kremlinului.

"Vladimir Putin a semnat marți un decret care a suprimat statutul de entitate administrativă închisă al orașului nostru", a indicat miercuri pentru France Presse o purtătoare de cuvânt a administrației locale din așezarea de pe Volga, Iulia Erșova.

"Uzina noastră, care este o filială a Institutului de stat de cercetări pentru chimie și tehnologii organice de la Moscova, continuă să funcționeze și nu știm ce se va întâmpla cu ea după deschiderea orașului", a adăugat aceasta, refuzând să precizeze ce anume se produce la uzină.

Decretul publicat pe site-ul oficial pravo.gov.ru acordă administrației locale din Șihani, care are 5500 de locuitori, un termen de șase luni pentru pregătirea deschiderii.

În total, în Rusia post-sovietică mai există circa 40 de orașe "închise", statut ce presupune restricții de acces, de deplasare și de ședere. Străinii nu pot, evident, pătrunde în aceste localități și nici măcar rușii nu au acces decât dacă dovedesc că au rude în oraș și obțin ulterior o autorizație scrisă din partea administrației locale.

A început să se vorbească despre Șihani după ce doi cercetători ruși au declarat că au lucrat în acest oraș la programul Noviciok, în anii 1970 și 1980.

Londra susține că această substanță neurotoxică s-a aflat la originea otrăvirii, în martie, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Cazul a revenit în actualitate la începutul lunii, după otrăvirea unui cuplu de britanici la puțin peste 10 kilometri de locul unde au fost contaminați cei doi Skripal.

Unul dintre oamenii de știință ruși care au recunoscut că au lucrat la Șihani la programul Noviciok, Leonid Rink, a afirmat că în cadrul acestui program activau "un foarte mare număr de specialiști, la Șihani și la Moscova".

Celălalt cercetător, Vil Mirzaianov, responsabil cu contraspionajul în laboratorul din Șihani și care a emigrat în SUA în 1995, a dezvăluit existența Noviciok încă din anii 1990, iar într-o carte publicată în 2008 i-a și prezentat formula.

Moscova respinge orice implicare în cazurile de otrăvire din Marea Britanie și neagă că substanța toxică ar fi fost fabricată în orășelul de pe Volga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău