Siegfried Mureșan: Uniunea Europeană va veni cu o abordare integrată în ceea ce privește securitatea și va urmări cine sunt cei care doresc destabilizarea situației de la Chișinău
-
23 Mai 2023 14:16
Uniunea Europeană va veni cu o abordare integrată în ceea ce privește securitatea și va urmări cine sunt cei care doresc destabilizarea situației de la Chișinău, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan în contextul lansării ieri a misiuni civile în Rep. Moldova. Potrivit experților, misiunea are sarcina să ajute Rep. Moldova să-și consolideze reziliența sectorului de securitate și va oferi consultanță autorităților la nivel strategic, transmite Radio Chișinău.
Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din R. Moldova, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor și de a spori reziliența țării la amenințările hibride, inclusiv de securitate cibernetică, și de a combate ingerințele și manipularea informațională străină.
Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar de asociere UE-R. Moldova, euro-deputatul Siegfried Mureșan a declarat pentru Radio Chișinău că datorită acestei misiuni zeci de experți din state membre ale Uniunii Europene vor lucra în toate domeniile ce țin de întărirea și combaterea securității cibernetice a Republicii Moldova, care este acum cel mai mult afectată de războiul hibrid:
„Vom veni cu abordare integrată în ceea ce privește securitatea, pentru că riscurile de securitate în Republica Moldova sunt aceleași riscuri ca și în Uniunea Europeană. Adesea, traficurile de droguri și de ființe umane ce au loc inclusiv peste frontiera Rep. Moldova vizează de fapt UE, iar Rep. Moldova este doar zonă de tranzit. Vom urmări împreună care sunt riscurile, de unde vin cei care doresc destabilizarea și dezinformarea și când vin în Rep. Moldova. Aceste lucruri ne vor permite să înțelegem situația mai bine și să contracarăm eventuale riscuri”, a spus Siegfried Mureșan.
În același context, comentatorul politic, Ion Tabârță, a menționat că este foarte important ca prin această misiune să se combată propaganda Federației Ruse din Rep. Moldova care reprezintă linia întâi în ofensiva acestui război hibrid:
„Scopul acestei misiuni este să se ajungă la o creștere a funcționalității instituțiilor moldovenești și desigur, totodată misiunea se referă la întărirea capacităților de apărare și de securitate a Rep. Moldova. Noi dacă dorim să ne întărim rezistența contra războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Rep. Moldova avem nevoie de aceste trei elemente: de a combate propaganda Federației Ruse, de a întări instituțiile statului și de a crește bunăstarea cetățenilor moldoveni”, a spus Ion Tăbârță.
Misiunea va fi condusă de diplomatul românul Cosmin Dinescu, iar comandant al Operațiunii civile va fi directorul general al Serviciului european pentru acțiune externă pentru planificare și operațiuni civile, Stefano Tomat.
La propunerea României, Consiliul urmează să aprobe în următoarele zile o listă suplimentară cu persoane și entități pro-ruse din Rep. Moldova care acționează împotriva statului și care vor fi supuse sancțiunilor.