Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: Votăm asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro și suntem pregătiți să adoptăm rapid un nou sprijin suplimentar pentru Rep. Moldova

  • 24 Martie 2022 11:48
Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: Votăm asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro și suntem pregătiți să adoptăm rapid un nou sprijin suplimentar pentru Rep. Moldova

Votăm asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro și suntem pregătiți să adoptăm rapid un nou sprijin suplimentar pentru Republica Moldova, a declarat președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu R.Moldova, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, într-o intervenție în Parlamentul European.

„Republica Moldova este țara europeană care a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina în comparație cu populația sa, mai mare decât oricare alt stat membru al UE. Oamenii din Moldova și-au deschis casele, iar autoritățile din Republica Moldova au făcut tot ce era necesar pentru a ajuta persoanele care vin din Ucraina și au nevoie de sprijin.
Republica Moldova a acționat în spirit european, a apărat valorile europene. Vedem cu toții acum cât de importantă și cât de relevantă este Republica Moldova pentru întreaga Uniune Europeană. Putem trăi în siguranță, securitate și stabilitate în interiorul granițelor celor 27 de state membre ale Uniunii, doar dacă suntem înconjurați de țări sigure și stabile. Republica Moldova este un vecin imediat al nostru. O Republica Moldova sigură și stabilă este în interesul fundamental al Uniunii Europene.
Republica Moldova este pentru securitatea Uniunii Europene la fel de relevantă precum Ucraina. De aceea, dragi colegi, haideți să adoptăm aici, în plen, această asistență macrofinanciară cu o mare majoritate.
Domnule comisar, de îndată ce veți înainta propuneri pentru sprijin suplimentar, noi, Parlamentul, vom face tot ce ne stă în putință pentru a le adopta rapid. Pentru că mai mult decât sprijinul pe care Moldova îl oferă acum, în această criză, observăm un guvern pro-european, un președinte pro-european gata să se angajeze într-o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană, gata să reformeze țara.
Dacă ei sunt pregătiți să se apropie de Uniunea Europeană, ar trebui să-i susținem pentru că imaginați-vă că pe lângă dictatorul pro-rus Lukașenko în Belarus, ar mai fi un președinte pro-rus și în Moldova. Ar trebui să evităm asta. Ar trebui să sprijinim parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat eurodeputatul român. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău