Siegfried Mureșan anunță că Parlamentul European va adopta o rezoluție care vizează ingerințele Rusiei înaintea alegerilor din R. Moldova

  • 24 Septembrie 17:20
Siegfried Mureșan anunță că Parlamentul European va adopta o rezoluție care vizează ingerințele Rusiei înaintea alegerilor din R. Moldova

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan anunță că, în prima sesiune din luna octombrie, Parlamentul European va dezbate și va adopta o rezoluție despre Republica Moldova

„Titlul exact al dezbaterii și al rezoluției este: „Întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidențiale”.

Eu am fost unul dintre inițiatorii acestei dezbateri și rezoluții și am insistat, în numele Grupului PPE, ca ele să fie incluse cât mai repede pe agenda Parlamentului.

De ce este important?

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și alege președintele, dar și pentru a vota la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceste voturi va depinde viitorul parcurs european al Republicii Moldova și perspectivele de dezvoltare ale țării. 

Vedem, însă, destul de clar că Rusia continuă cu încercările de a destabiliza Moldova. Rusia dorește ca Moldova să redevină un stat slab și dependent de Moscova. Ca atare, va încerca să se implice în influențarea alegerilor și a referendumului, folosind mijloace ilegale precum finanțarea ilicită a politicienilor proruși sau manipularea și propaganda. Așa a procedat Rusia și anul trecut, cu ocazia alegerilor locale din Moldova.

Tocmai de aceea, noi, Parlamentul European, vrem să transmitem autorităților și oamenilor din Moldova că suntem alături de ei în eforturile de combatere a agresiunii ruse.

Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană, cu care am început, anul acesta, negocierile de aderare. Moldova este, de asemenea, un stat în vecinătatea noastră imediată. Ca atare, siguranța și stabilitatea Uniunii Europene depind și de cât de sigură și stabilă este Republica Moldova.

De aceea, trebuie să fim alături de Republica Moldova și să ne asigurăm că Federația Rusă va eșua în încercarea de a sabota alegerile democratice din Republica Moldova. Voința oamenilor exprimată la urne, nu voința Rusiei, trebuie să se regăsească în rezultatul final al alegerilor.

Dezbaterea în plenul Parlamentului European va avea loc marți, 8 octombrie, iar rezoluția va fi votată în zilele următoare, cel mai probabil pe 9 sau 10 octombrie”, a transmis Siegfried Mureșan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Wed
20
Thu
20
Fri
21
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău