Sic!: Igor Dodon versus statistica, Partea I

  • 04 Decembrie 2017 23:59
Sic!: Igor Dodon versus statistica, Partea I

Președintele Igor Dodon insistă pe importanța Rusiei ca partener strategic al Moldovei și se laudă că, după ce a devenit președinte, a reușit să crească exporturile Moldovei spre Rusia cu 17%, iar panourile PSRM prezentau o creștere și mai mare: „de 3-4 ori”.

Autorii unui nou articol Sic! menționează că realitatea este însă că, din punct de vedere comercial, Rusia nu mai este partenerul strategic pe care-l prezintă Igor Dodon, transmite IPN.

Dacă în 2012, Rusia avea o pondere de 30,3% în exporturile moldovenești, în 2016 ponderea lor a scăzut la 11,4%, comparabilă cu cea a Italiei – 9,7%. Președintele însă nu a acordat niciodată Italiei aceeași importanță ca Rusiei.



Pe de altă parte, cel mai important partener comercial al Moldovei a devenit România, cu 25,1%. Chiar dacă un sfert din exporturile moldovenești merg peste Prut, mai mult decât dublu față de ce se trimite în Rusia, spun autorii articolului, Igor Dodon nu e nici pe departe la fel de grijuliu față de partenerii români. Dimpotrivă, declarațiile sale au fost adesea mai degrabă belicoase față de vecinii vestici.



„Uitând-ne la ponderea UE și CSI în ansamblu, vedem că 65,1% din exporturi merg în UE și doar 20,3% se duc în CSI, de peste trei ori mai puțin. Chiar dacă ne referim strict la exporturile agro-alimentare, întrucât Igor Dodon își atribuie rolul de apărător al fermierilor care nu au unde-și exporta merele și prunele, observăm că ponderea Rusiei și a întregii Comunități a Statelor Independente a scăzut dramatic, iar cea a UE a crescut vertiginos: CSI de la 55% în 2008, la 19,2% în 2016; UE de la 31,1% la 57,9% în aceeași perioadă”, se menționează în articolul Sic!.



De fapt, anul trecut Moldova a exportat mai multe produse agro-alimentare în categoria „alte țări” –  22,88% – decât în CSI. Asta în condițiile în care valoarea totală a exporturilor din această categorie a crescut de la ~590 la ~890 de milioane de dolari. Deși ponderea comerțului cu Rusia și CSI rămâne semnificativă, în mod evident, importanța acestuia nu mai este vitală. Potrivit autorilor articolului, din păcate, embargourile motivate politic au demonstrat că Moscova nu este un partener comercial de încredere. O pondere mai mare a comerțului cu Rusia, așa cum își dorește Igor Dodon, înseamnă și o vulnerabilitate mai mare față de manevrele Kremlinului.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău