Și licitația de peste 31 milioane lei, pentru cumpărarea a 22 de ambulanțe, a fost anulată (Mold-street)

  • 06 Septembrie 2021 09:04
Și licitația de peste 31 milioane lei, pentru cumpărarea a 22 de ambulanțe, a fost anulată (Mold-street)
Bizlaw

Procedura de achiziție a 22 unități de ambulanțe de prim ajutor tip "B" (4x4), în valoare de peste 31 de milioane lei (fără TVA), a fost anulată de autorități. Singurul ofertant s-a dovedit a fi o asociere din două firme din Turcia, una din care anterior a câștigat alte licitații de acest fel și are de livrat până la finele acestui an un lot de 168 de autosanitare, transmite Mold-street.com

La finele lunii aprilie, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a anunțat procedura de achiziție a 22 unități de ambulanțe de prim ajutor de tip "B" (4x4), care urmau să fie livrate până pe 1 decembrie 2021, scrie sursa citată

O singură ofertă, cu 5,7 milioane lei mai scumpă

Până pe 27 iunie 2021, termenul limită de depunere a ofertelor, doar un singur ofertant a depus documentele. E vorba de un Joint Venture, format de companiile din Turcia Das Ozel Sag Ambul.Tib.Malz (cunoscut și cu denumirea scurtă de DAS Ambulans) și Ve Cenaze Nakil. Hiz. Ins. Taah. Tem LTD.

Cele două companii din Turcia sunt reprezentate în Moldova de firma Deniauto SRL, care, de fapt, este doar dealer al acestora.

Oferta de preț pentru cele 22 de ambulanțe era de 36,78 milioane lei (fără TVA), mai mare cu 5,7 milioane lei decât era prevăzut de procedura de achiziție.

Pe 19 iulie 2021, grupul de lucru pentru achiziționarea dispozitivelor medicale din cadrul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anulat procedura de achiziție publică, invocând ca temei prevederile articolelor 67, 68 și 69 din Legea privind privind achizițiile publice.

Pe scurt, pentru că ofertantul nu ar putea asigura livrarea ambulanțelor în termenul prevăzut, ceea ce ar semnifica modificarea ofertei după termenul limită de deschidere.

Companiile din Turcia și Deniauto SRL au contestat decizia grupului de lucru la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), care însă a respins contestația.

Deniauto: Ambulanțe nu se produc, dar există în stoc

Decizia ANSC emisă pe marginea acestei contestații arată care au fost motivele reale pentru anularea procedurii de achiziție.

Astfel, unul din motive a fost informația din scrisoarea depusă, pe 16 iulie 2021 de firma Deniauto, în care aceasta anunța autoritatea contractantă „despre o perturbare de moment a fluxului de producție a utilitarelor „Ford Tranzit 4x4” și cu privire la introducerea unui nou model în fabricație”, fiind vorba de autosanitare de tip Ford Transit 4x2.

Advertisement


Potrivit opiniei administrației Deniauto, citate de ANSC „neproducerea de autoutilitare „Ford Tranzit 4x4” (până la sfârșitul anului 2021) nu reprezintă automat imposibilitatea livrării acestora în termenul indicat în oferta depusă, dacă este să luăm în considerare potențialul stocului de astfel de autoutilitare”.
În consecință, ofertantul susține că informația din scrisoarea adresată autorității contractante „(i) nu poate constitui temei pentru anularea procedurii de achiziție publică și (ii) nu poate fi catalogată ca reprezentând o intenție a Ofertantului de modificare a ofertei acestuia depusă în cadrul Licitației sau o confirmare a imposibilității respectării obligațiilor reieșind din oferta depusă”.

„Din informația publică deținută de către noi, toți producătorii de microbuze (cum ar fi Mercedes Benz, Volkswagen, Ford, Fiat, Renault, Citroen, Toyota etc.) produc doar 2 tipuri de vehicule: autoutilitare și microbuze pentru transportarea pasagerilor. Cu alte cuvinte, nici un producător de microbuze nu produce din start ambulanțe de prim ajutor. Autoutilitarele sunt reutilate ulterior producerii, pentru a corespunde cerințelor beneficiarului indicate într-un anumit caiet de sarcini”, a argumentat compania.

ANSC a considerat, însă, că „operatorul economic contestator nu a probat posibilitatea de executare, cu certitudine, a contractului, precum nici caracterul neschimbat al ofertei inițiale”.

Totodată, ANSC a apreciat argumentele aduse de firma Deniauto drept declarative, „nefiind însoțite de probe concludente și pertinente”.

În consecință, Agenția a respins pretențiile contestatorului în raport cu decizia CAPCS de respingere a ofertei, dar și de reținere a garanției pentru ofertă, constatând că în rezultatul scrisorii din 16 iulie 2021 oferta a devenit neconformă.

„Autoritatea contractantă este în drept dar și obligată să anuleze procedura de achiziție publică, în temeiul art.71 alin.(1) lit.d) cratima 1 din Legea nr.131/2015, or se constată lipsa a cel puțin a unei oferte confomă și în același timp fermă. Reieșind din cele expuse, în conformitate cu prevederile art.80 alin.(1), art.82 alin.(1), art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.131/2015,” constata Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

Menționăm că Das Ambulans a câștigat anterior și alte licitații, organizate de autoritățile moldovenești. Este adevărat că în asociere cu alte companii. Cea mai importantă a fost organizată la finele anului 2018, în valoare de circa 12 milioane euro, pentru livrarea până la finele acestui an a 168 de ambulanțe asamblate în Turcia.

O anchetă, publicată de anticoruptie.md, a scos la iveală că ar fi existat semne de trucare a licitației și că în spatele companiei din Turcia ar sta persoane conectate la partidul AKP al președintelui turc Recep Erdogan. Totodată, pe parcurs costul achiziției a fost majorat cu circa două milioane de lei.

CNA, însă, nu a constatat nereguli și lipsa temeiurilor pentru pornirea urmăririi penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău