Shanghai a detronat Londra, devenind cel mai conectat oraș al lumii în domeniul transportului aerian

  • 26 Noiembrie 2020 11:26
Shanghai a detronat Londra, devenind cel mai conectat oraș al lumii în domeniul transportului aerian

Shanghai a detronat Londra, devenind cel mai conectat oraș al lumii în domeniul transportului aerian, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ călătoriile internaționale, arată un raport publicat de Asociația Internațională de Transportat Aerian (IATA), transmite BBC, preluat de Agerpres.

Londra a înregistrat o scădere cu 67% a conectivității în transportul aerian, în timp ce orașele chinezești și-au extins conectivitatea. Astfel, în clasamentul celor mai conectate orașe din lume, primele patru locuri sunt ocupate de Shanghai, Beijing, Guangzhou și Chengdu din China, conform IATA. Instituția apreciază că "pandemia a anulat un secol de progres" în domeniul conectivității între orașe.

Marile hub-uri de transport aerian, inclusiv Londra, New York și Tokyo, au fost puternic afectate de reducerea călătoriilor spre și dinspre orașele lor, din cauza restricțiilor de zbor impuse în urma pandemiei.

"Schimbarea dramatică din clasament demonstrează amploarea reorganizării conectivității pe plan global din ultimele luni. Nu există câștigători, doar orașe care au suferit mai puține pagube. Într-o perioadă scurtă de timp s-a anulat un secol de progres în conectarea piețelor și reunirea oamenilor", a apreciat Sebastian Mikosz, purtător de cuvânt al IATA. Acesta a adăugat: "Înainte de pandemie, creșterea conectivității aeriene era o poveste de succes pe plan global".

Industria călătoriilor aeriene în China s-a redresat în mare măsură, iar în timpul sărbătorilor 425 de milioane de oameni au călătorit în țară, arată datele Ministerului Turismului de la Beijing. De asemenea, China a redeschis gradual coridoarele pentru transportul aerian.

Indicele de conectivitate aeriană stabilit de IATA măsoară cât de bine sunt conectate orașele unui stat de alte orașe din lume, ceea ce este extrem de important pentru comerț, turism, investiții și economie.

Asociația Internațională de Transportat Aerian estimează că 46 de milioane de locuri de muncă susținute de transportul aerian sunt în pericol.

Conform celor mai recente estimări ale IATA, numărul de pasageri transportați de companiile aeriene va scădea până la 1,8 miliarde în acest an, de la 4,5 miliarde în 2019, urmând să își revină parțial anul viitor până la 2,8 miliarde. Cifra de afaceri a companiilor aeriene va scădea cu peste 60%, în 2020, comparativ cu 2019, până la 328 miliarde de dolari.

"Cărțile de istorie vor menționa 2020 drept cel mai prost an financiar pentru sectorul transportului aerian. În medie, companiile aeriene și-au redus costurile cu un miliard de dolari în fiecare zi și cu toate acestea au acumulat pierderi fără precedent", a afirmat marți directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

IATA și-a reiterat apelul către guverne să înlocuiască măsurile de carantină cu programe generalizate de testare.

"Vedem cum statele încep treptat să ne asculte", a spus de Juniac, referindu-se la inițiativele de testare care au fost demarate în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA și Singapore.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău