Sfaturile specialistului pentru cei care își doresc un câine: Recomandăm proprietarilor să aibă disponibilitate emoțională pentru cățel, să îl trateze ca și cum ar face parte din familie

  • 10 Februarie 12:15
Sfaturile specialistului pentru cei care își doresc un câine: Recomandăm proprietarilor să aibă disponibilitate emoțională pentru cățel, să îl trateze ca și cum ar face parte din familie

Persoanele care doresc un câine, ca animal de companie, trebuie să fie atente la mai multe aspecte pentru a se asigura că patrupedul care va face parte din viața lor nu va avea de suferit. Medicul veterinar Vlad Condurache a explicat, pentru Agerpres, că în acest proces este foarte important timpul disponibil al proprietarului, disponibilitatea emoțională, spațiul în care va trăi cățelul, dar și liniile părinților și strămoșilor animalului. De aceste aspecte depinde dacă patrupedul va fi unul cu probleme de comportament sau va fi unul echilibrat.

„În cazul în care cineva intenționează să-și achiziționeze sau să adopte un cățel, trebuie să își dea seama în primul rând dacă are disponiblitatea și timpul necesar pe care să îl dedice unui cățel. În primul an de viață, cățelul va fi precum un copil, are nevoi speciale, are nevoie de vaccinuri, de deparazitări, trebuie supravegheat ca să nu înghită, să nu mănânce lucruri necomestibile sau toxice, care îi pot face rău. Are nevoie de hrană specială și de foarte multă afecțiune, pentru că doar primind multă afecțiune și dedicându-i-se suficient timp va crește și va fi un cățel echilibrat emoțional. Altfel poate să fie foarte anxios, agresiv cu alte persoane sau alte animale, poate să fie răsfățat și neascultător. Proprietarul trebuie să știe că în ultimul rând este nevoie de responsabilitate financiară atunci când își achiziționează un cățel, tratamentele, vaccinările, deparazitările pot să coste destul de mult dacă vrea să îl mențină sănătos, fără paraziți, paraziți care se pot transmite și familiei”, a declarat medicul din Satu Mare pentru Agerpres.

Cum alegem între un câine de talie mică sau mare? Specialistul vine cu o serie de sfaturi.

„Dacă proprietarul nu are foarte mult timp la dispoziție recomandăm să își achiziționeze sau să adopte un cățel de talie mică. Dacă are suficient spațiu, atunci poate să aleagă un cățel de talie mare, să alerge prin curte, să apere curtea dacă este o rasă de pază. Trebuie să știe că sunt mai greu de dresat, să nu distrugă plante ornamentale. E destul de complicat să ia un câine de talie mare, care are foarte, foarte multă energie și să-l închidă într-un țarc, să nu distrugă curtea. Trebuie să existe un compromis. Contează și fericirea cățelului, libertatea. Sunt rase care sunt mai liniștite, mai domoale, și rase care sunt mai agitate și au nevoie de foarte multă mișcare. Proprietarii care știu că nu au foarte mult timp sau energie pentru mișcare ar trebui să se orienteze către cățeii mai liniștiți, care nu sunt câini de vânătoare, ciobănești, cum sunt Husky sau Malamut, Golden retriever, care au nevoie de foarte multă mișcare. Pot să se orienteze către o rasă care are nevoie moderată de mișcare. Cățeii de talie mică pot fi mai rezistenți sau mai sensibili. Rasele supraspecializate, ca și Bichonii, ca și Yorkshire terrier, mai nou sunt foarte mulți Mopși și Bulldogi francezi – sunt rase mai sensibile care pot dezvolta genetic afecțiuni foarte multe. E foarte bine să se intereseze înainte să își achiziționeze un cățel cam la ce e predispusă rasa și la ce să aibă grijă, când e vorba de hrană, de tipul de mișcare. Unii nu au voie să sară, să urce și să coboare trepte, să sară garduri, pentru că dezvoltă tot felul de afecțiuni. Alte rase mai rezistente sunt cele mai vechi, cum ar fi Pechinez, Teckel, Shih tzu”, a explicat Vlad Condurache.

Pe de altă parte, este foarte important să se țină cont și de clima din România, deoarece câinii din zone foarte reci sau foarte calde pot suferi în anumite perioade ale anului.

„Clima este foarte importantă în cazul unor rase. Sunt unele rase care au evoluat sute de ani într-un climat rece, cum sunt Husky sau Malamut, Samoyed, sunt rase foarte frumoase ca și aspect, temperament, personalitate, dar suferă destul de mult la temperaturi peste 25 – 30 de grade, cum e vara la noi. La fel cățeii cu păr foarte scurt ar fi bine în iernile când temperatura coboară să fie îmbrăcați sau să li se asigure un culcuș, un loc unde să se poată încălzi eficient, o cușcă cu infraroșu sau foarte bine capitonată”, a arătat medicul veterinar.

În cazul câinilor de rasă se recomandă achiziționarea lor de la crescători autorizați, pe bază de contract, care pot asigura un risc mic al bolilor genetice, pe baza liniei părinților care apare în cartea de origine. Însă în cazul câinilor adoptați, aceste informații lipsesc.

„Dacă este vorba de o rasă și nu este un metis, cel mai bine e să fie de la un crescător verificat, care poate să ofere garanție legată de genetica puilor, mai ales pentru că prețul este mai mare, și atunci știe la ce să se aștepte proprietarul. În cazul câinilor de talie mare, dacă puiul luat din crescătorie neautorizată dezvoltă displazie de șold sau cot sau alte problemele de creștere a oaselor. La fel în cazul cățeilor predispuși la malformații cardiace, vor fi toată viața pe tratament. Este important să se achiziționeze cu contract de la un crescător care poate garanta”, a spus veterinarul din Satu Mare.

Deși se practică de multe ori, nu se recomandă achiziționarea de căței pentru a fi făcuți cadou, deoarece îngrijirea acestora presupune multă responsabilitate în mod continuu.

„Sub formă de cadou nu recomandăm niciodată. Sunt o grămadă de Bișoni, Shih tzu și alte rase care vin cu parvoviroză, nedeparazitați, cu giardia și se transmit mai departe la membrii familiei. Trebuie avut grijă de unde provine, să mergi cu el la medic, să urmezi sfaturile. În general, recomandăm să aibă disponibilitate emoțională pentru cățelul respectiv, să îl trateze ca și cum ar face parte din familie, dar și să aibă disponibilitate financiară, pentru că nu este un obiect care a fost cumpărat și e în garanție. Pot să apară cheltuieli neprevăzute. Timpul, mai ales în primul an de viață, e crucial, ca și cum ai crește un copil. Dacă îi dedici timp va fi un cățel foarte echilibrat emoțional”, a conchis Vlad Condurache.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău