SFATUL PEDIATRULUI | Despre administrarea antibioticelor la copii și preparatele eficiente în tratarea infecțiilor virale

  • 07 Mai 2020 16:52
SFATUL PEDIATRULUI | Despre administrarea antibioticelor la copii și preparatele eficiente în tratarea infecțiilor virale

Copiii, mai ales la vârste fragede, deseori contractează infecții virale, lucru firesc pentru perioada de creștere a copilului. Pentru a proteja copii de complicații, trebuie evitată administrarea antibioticelor, antitusivelor sau preparatelor antipiretice, care sunt improprii pentru perioada de copilărie, în special pentru copiii de vârstă fragedă.

O spune Nelly Revenco, profesor universitar, președinta Societății de Pediatrie din Republica Moldova, transmite IPN.

În cadrul unui seminar organizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Nelly Revenco a precizat că copil de vârstă mică poate face până la 12 infecții pe an. Odată ce copilul a luat virusul și acesta a pătruns în căile respiratorii, primul semn este febra, producerea de mucus, dar și tusea, care este  un mecanism de apărare și de eliminare a virușilor.

Se administrează preparate antipiretice, Paracetamol sau Ibuprofen, doar dacă temperatura ajunge la 38,5 grade. Doza trebuie să fie conformă greutății copilului. Mai ales în primele trei zile de boală, copilul trebuie foarte bine hidratat. Se recomandă consumul de apă, compot, sucuri diluate. Dacă în prima zi copilul nu vrea să mănânce, părinții nu trebuie să insiste.

Dacă copilul are nasul înfundat, în primii doi ani de viață și mai mult, nu se recomandă folosirea decongestionantelor. În caz de tuse, antitusivele nu se indică, nici mucolitice copiilor până la doi ani, deoarece acestea produc mai mult mucus, iar copilul nu are capacitate să expectoreze această mucozitate.

În caz de infecție virală acută, acasă, copilului trebuie să-i fie asigurat un confort termic, temperatura în cameră trebuie să fie până la maximum 22 de grade Celsius. Copilul trebuie să fie îmbrăcat în mod corespunzător, fără a fi îmbodolit. Umiditatea aerului 50-60%, suprafețele trebuie prelucrate, jucăriile trebuie spălate cu apă cu săpun.

Nelly Revenco spune că studiile care s-au făcut au demonstrat că administrarea preparatelor precum Vitamina C nicidecum nu ameliorează însănătoșirea. Administrarea preparatelor de zinc cumva participă la formarea anticorpilor, dar nu sunt dovezi că ar ajuta în cazul infecțiilor virale, nici în cazul tratamentelor naturale precum echinaceea. Mierea de albini este neindicată copiilor până la un an.

Potrivit Dorinei Zavoschin, medic pediatru la Institutul Mamei și Copilului, 30% din copii până la vârsta de cinci ani vor avea un episod de wizing pe fonul unei infecții virale acute. Această respirație șuierătoare, apare în contextul în care calibrul căilor respiratorii la copil este mic, iar pe fonul infecției devine și mai mic, pentru că se inflamează, lucru care duce la producerea un sunet specific în timpul respirației. În cazul apariției acestor sunete, se recomandă solicitarea consultației medicului pentru a determina dacă este pe fon de pneumonie sau astm bronșic. Pentru a determina sigur, pediatrii la consult vor face așa numitul test „test cu Salbutamol”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău