Sfatul nutriționistului după Sărbători: "În primul rând, fără vinovăție!"

  • 02 Ianuarie 2019 14:30
Sfatul nutriționistului după Sărbători:

Nutriționiștii spun că efectele exagerările din perioada Sărbătorilor, cu mese multe și copioase, ore de masă neobișnuite, porții mari și gazde care nu se pot refuza, pot fi depășite "ușor și rapid", fără panică, atitudine de autopedepsire, fără cântar sau înfometare, prin strategii simple și ușor de aplicat.

"În primul rând, fără vinovăție! E momentul să fim buni cu noi și să nu punem presiune suplimentară într-o perioadă în care este necesară automotivarea. Ieșirea din formă trebuie acceptată ca o stare temporară și total reversibilă. O abordare negativă sau o atitudine de autopedepsire nu sunt benefice și crează stres emoțional. Un studiu clinic recent efectuat în Noua Zeelandă pe 300 de subiecți care au consumat tort de ciocolată a arătat că persoanele care au consumat desertul cu vinovăție au avut o creștere ponderală mai mare decât cele care s-au bucurat de aceeași cantitate de desert", a declarat, pentru Agerpres, citat de digi24, medicul nutriționist român Lygia Alexandrescu.

Totodată, medicul spune că Sărbătorile înseamnă mai multă sare consumată și porții mai mari decât în mod obișnuit, iar cântărirea imediat după această perioadă nu reflectă o greutate corporală reală, putând produce panică și demotivare, de aceea ar fi de preferat ca această cântărire să fie făcută după 2-3 zile de revenire la programul alimentar normal.

Nutriționistul ne recomandă să începem recuperarea după Sărbători printr-o curățenie în frigidere. „După sărbători rămân cantități uriașe de mâncare, motiv pentru care se găsesc mereu scuze și se continuă astfel excesele culinare. Există întotdeauna persoane care au nevoie de ajutor și acesta ar fi un moment bun de a le face un bine acestora donându-le mâncarea rămasă. Tot bine ne facem și nouă, pentru că un frigider lipsit de ispite înseamnă o recuperare mai ușoară după Sărbători", mai spune Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, o dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obțin rapid, însă ele nu sunt de durată. După Sărbători trebuie să se revină la o dietă echilibrată, ușor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă. Este foarte utilă și recomandată o mărire a cantităților de alimente bazice, alcaline. Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legume și fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din pește și lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).

"Câteva variante de mic dejun de revenire după Sărbători ar putea fi: fulgi de ovăz cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete. Pentru prânz ar putea fi considerate următoarele variante: supă sau ciorbă de legume cu fulgi integrali de secară sau de ovăz, salată de crudități cu semințe de dovleac, orez fiert cu ciuperci și salată de crudități, salată crudități cu nuci și chefir, avocado proaspăt cu salată de rădăcinoase și zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume la cuptor. Cina ar putea consta în unul din următoarele feluri: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămâie și usturoi și file de pește alb la grătar, chefir cu mămăliguță, chefir cu făină de in", spune medicul nutriționist.

Ea spune că în această perioadă trebuie să fim prieteni cu apa și ceaiul de plante. "Apa și ceaiul de plante cu lămâie sunt principalii reprezentanți ai lichidelor care hidratează și mențin sănătatea. "Din punct de vedere cantitativ, pentru majoritatea oamenilor care trăiesc într-un climat cu temperatură și umiditate echilibrate, 30 ml /kg corp/zi de apă ar putea fi suficienți pentru o buna desfășurare a proceselor vitale. În cazul special al regimurilor alimentare de re-echilibrare, consumul de apă este cardinal întrucât în faza inițială a regimului se pierde în special apa care trebuie să fie înlocuită pentru a evita deshidratarea. Apoi viteza cu care ardem calorii este un proces chimic care cere prezența apei. De asemenea, apa ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în colon și un aport suficient de apă ajută la prevenirea constipației. În același timp, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a liniști apetitul", explică nutriționistul.

Pe de altă parte, medicul ne îndeamnă să ieșim cât mai mult la plimbare în această perioadă.

"Mișcarea înseamnă sănătate, vitalitate și echilibru și a face mișcare înseamnă inclusiv a merge. Din ce în ce mai multe studii clinice confirmă tot mai multe beneficii ale simplului mers pe jos: îmbunătățește activitatea cardiacă, circulația sanguină, stimulează arderile și crește viteza metabolică, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește digestia, reduce stresul, încetinește procesul de îmbătrânire, îmbunătățește memoria și starea de bine", ne mai sfătuiește medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău