Sesiunea de evaluare a ONU | Recomandări privind regiunea transnistreană

  • 07 Noiembrie 2016 16:29
Sesiunea de evaluare a ONU | Recomandări privind regiunea transnistreană

Așa-numitul sistem judiciar din regiunea transnistreană nu asigură respectarea drepturilor omului și aceasta impune stabilirea unui mecanism de monitorizare din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, cu implicarea societății civile. La fel, este importantă asigurarea accesului apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului.

Astfel de recomandări au fost făcute la sesiunea de evaluare periodică universală a ONU, care a avut loc săptămâna trecută.

Într-o conferință de presă la IPN, jurista Promo-LEX, Nicoleta Hriplivii, a menționat că în cadrul sesiunii mai multe state au pus accentul pe existența unor probleme sistemice în regiunea transnistreană, iar Georgia a propus instituirea unui mecanism eficient, cu participarea societății civile, care să monitorizeze cum administrația separatistă asigură respectarea drepturilor omului.

Jurista a menționat că delegația Republicii Moldova a pledat pentru introducerea subiectului respectării drepturilor omului în procesul de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, unde până acum s-au abordat mai mult problemele economice și sociale.

Președintele Promo-LEX, Ion Manole, a spus că, dacă o victimă a ilegalităților așa-numitelor organe de anchetă din regiunea transnistreană nu are rude care să-i apere interesele, aceasta practic nu au șanse să-și facă dreptate. Ion Manole a remarcat că în regiunea transnistreană lipsește și societatea civilă, și presa independentă. În acest context, autorităților de la Chișinău și organizațiilor internaționale li se cere să depună eforturi pentru a asigura accesul apărătorilor drepturilor omului în regiune.

„Faptul că administrația de la Triaspol interzice accesul apărătorilor drepturilor omului în regiune este un semnal că se ascunde ceva. Persecuțiile și abuzurile din partea organelor de anchetă acolo continuă”, a precizat Ion Manole.

Juriștii Promo-LEX de mai bine de un an și jumătate nu mai au acces în regiunea transnistreană. Ion Manole apreciază că o societate fără apărătorii drepturilor omului este instabilă și nu se poate dezvolta.

Promo-LEX are în gestiune circa 70 de dosare privind încălcarea drepturilor persoanelor din regiunea transnistreană. În circa 20 de cauze se așteaptă hotărârea CEDO. În alte patru cauze CEDO deja a condamnat Republica Moldova și Federația Rusă pentru încălcarea acestor drepturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău