Sesiune specială a Parlamentului European pentru a marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

  • 25 Ianuarie 2022 18:58
Sesiune specială a Parlamentului European pentru a marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Parlamentul European va organiza joi o sesiune plenară specială consacrată Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, prilej cu care Margot Friedlander, în vârstă de 100 ani și supraviețuitoare a Holocaustului, se va adresa eurodeputaților, informează un comunicat al PE.

La 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz (27 ianuarie 1945), eurodeputații vor marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, scrie Agerpres.
 
Ceremonia va fi deschisă la ora locală 12:30 (13:30 ora României), cu un discurs al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmat de un interludiu muzical.

Supraviețuitoarea Holocaustului Margot Friedlander se va adresa apoi eurodeputaților.

Comemorarea se va încheia cu un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului și de un al doilea interludiu muzical.

Margot Friedlander s-a născut în 1921 la Berlin. În 1943, mama și fratele ei au fost deportați la Auschwitz, unde au fost uciși. O vreme ea a reușit să se ascundă, dar a fost găsită în 1944 și deportată în lagărul de concentrare Theresienstadt.

Ea a fost singurul membru al familiei sale care a supraviețuit. Împreună cu soțul său, Adolph Friedlander, pe care l-a cunoscut la Berlin și l-a întâlnit din nou la Theresiensadt, Margot s-a mutat în SUA în 1946. Ea s-a mutat înapoi la Berlin în 2010.

Margot Friedlander călătorește încă în Germania, povestindu-și experiența de viață, în special în școli. "Tinerii mă ascultă cu interes", a spus ea într-un interviu. "Am primit - nu știu - o mie de scrisori. Vorbesc în numele celor care nu pot vorbi. Și nu doar în numele celor șase milioane de evrei. Vorbesc în numele tuturor celor care au fost uciși și care au suferit", a adăugat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău