Sesiune extraordinară a Consiliului ONU în legătură cu trimiterea de anchetatori internaționali în Gaza

  • 18 Mai 2018 11:40
Sesiune extraordinară a Consiliului ONU în legătură cu trimiterea de anchetatori internaționali în Gaza

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se reunește vineri în sesiune extraordinară pentru a decide cu privire la trimiterea de anchetatori internaționali după uciderea a zeci de palestinieni de către armata israeliană în timpul ciocnirilor de la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul, relatează AFP.

Proiectul de rezoluție, prezentat Consiliului de către Pakistan în numele Organizației Cooperării Islamice și asupra căruia se vor pronunța cele 47 de state membre, cere trimiterea "de urgență a unei comisii de anchetă internațională independentă".

Reuniunea extraordinară a fost solicitată la începutul acestei săptămâni de "Palestina și Emiratele Arabe Unite, în numele țărilor arabe", a informat ONU.

Ea este sprijinită de 51 de țări între care, altele decât țările arabe, China, Franța, Brazilia, Suedia, Belgia, Irlanda, Elveția, Iran, Africa de Sud, Nigeria, Mexic, Portugalia și Spania.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein, este așteptat să ia cuvântul în cadrul reuniunii extraordinare.

Cei 47 de membri ai Consiliului vor dezbate apoi proiectul de rezoluție care cere ONU să investigheze cu privire la "toate încălcările drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional" în Ierusalimul de Est și în Gaza, "în contextul atacurilor militare în timpul demonstrațiilor civile care au început la 30 martie 2018".

Zeci de mii de palestinieni din Fâșia Gaza, teritoriu aflat între Israel, Egipt și Marea Mediterană, s-au adunat din 30 martie în apropierea frontierei cu Israelul pentru "Marșul întoarcerii", cerând dreptul palestinienilor de a reveni pe pământurile de pe care au fost alungați sau au fugit de la crearea statului Israelul în 1948.

Forțele israeliene au ucis luni aproape 60 de protestatari palestinieni și au rănit alți 2.500 în timpul protestelor masive de-a lungul barierei de securitate care separă Israelul de Fâșia Gaza, devenind cea mai sângeroasă zi din timpul conflictului israeliano-palestinian din 2014.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău