Serviciul Vamal inițiază consultări publice cu privire la competența teritorială a birourilor vamale

  • 23 Octombrie 2021 16:59
Serviciul Vamal inițiază consultări publice cu privire la competența teritorială a birourilor vamale

Activitatea birourilor vamale va fi delimitată territorial. Serviciul Vamal a anunțat inițierea, începând cu 19 octombrie, a consultărilor publice pe marginea proiectului Ordinului Directorului Serviciului Vamal cu privire la competența teritorială a birourilor vamale.

Scopul proiectului este delimitarea teritorială a competenței birourilor vamale în realizarea misiunii Serviciului Vamal, stabilirea generală a locului de adresare al petiționarilor la emiterea actelor administrative, lista posturilor aflate în subordinea birourilor vamale, dar și localizarea acestora, scrie bizlaw.md.

Potrivit Serviciului Vamal, actualmente, lipsesc prevederi clare ce ar delimita teritorial activitatea birourilor vamale (deși în practică acestea sunt aplicate). Astfel, proiectul își propune informarea agenților economici și persoanelor fizice cu privire la organul vamal responsabil de emiterea actelor administrative sau acțiunilor din domeniul vamal. Această necesitate a apărut în urma fuzionării recente a Serviciului Vamal cu birourile vamale, ultimele pierzându-și personalitatea juridică și astfel creându-se confuzia că toate cererile de emitere a actelor administrative sau acțiunilor din domeniul vamal trebuie depuse exclusiv la Aparatul Central al Serviciului Vamal.

Serviciul Vamal remarcă că în prezent nu există reglementări cu privire la amplasamentul posturilor vamale, ceea ce crează interpretări judiciare contradictorii cu privire la responsabilitatea cetățenilor care nu trec prin posturile vamale (în special cele amplasate în perimetrul transnistrean) neindicate în nici într-un act normativ.

Asfel, potrvit proiectului, Serviciul Vamal are instituite trei birouri vamale:

  • Biroul Vamal NORD, cu sediul: mun. Bălți, str. Nicolai Cicicalo 1;
  • Biroul Vamal CENTRU, cu sediul: mun. Chișinău, bd. Dacia, 49/6;
  • Biroul Vamal SUD, cu sediul: mun.Cahul, str. Prieteniei, 1.

În competența teritorială a Biroului Vamal NORD intră raioanele din nordul Republicii Moldova și anume: Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Șoldănești, Telenești precum și mun. Bălți.

În competența teritorială a Biroului Vamal CENTRU intră raioanele din centrul Republicii Moldova și unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, anume: Anenii-Noi, Călărași, Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Ștefan-Vodă, Ungheni precum și mun. Chișinău.         

În competența teritorială a Biroului Vamal SUD intră raioanele din sudul Republicii Moldova și UTA Gagauzia, anume: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Leova, Taraclia, Vulcănești.

Birourile vamale vor coordona și supraveghea activitatea posturilor vamale/zonelor de control vamal din subordine.

Toate cererile privind emiterea unui act administrativ vamal sau efectuarea unei acțiuni de domeniul vamal, se vor depune la biroul vamal în al cărei rază teritorială își are sediul/locuința petiționarul iar în cazul în care petiția vizează activitatea unui anume post vamal, atunci aceasta se depune la biroul vamal în subordinea căruia se află postul vamal respectiv, cu excepțiile prevăzute de actele normative.

Recomandările pe marginea proiectului supus consultării publice pot fi transmise până în 31 octombrie, pe adresa de e-mail: [email protected], la numărul de telefon: (022) 574-252, sau la adresa MD-2065, mun. Chisinau, str. Nicolae Starostenco, 30.

Proiectul de Ordin cu privire la competența teritorială a birourilor vamale poate fi consultat aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău