Serviciul Vamal a lansat „Procedura de validare automată” care va facilita interacțiunea agenților economici cu organele vamale

  • 23 Februarie 14:34
Serviciul Vamal a lansat „Procedura de validare automată” care va facilita interacțiunea agenților economici cu organele vamale

Serviciul Vamal a lansat astăzi „Procedura de validare automată” care va facilita comerțul și activitatea agenților economici. Inițiativa a fost lansată cu suportul proiectului UE „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a specificat că aplicația va facilita interacțiunea agenților economici cu organele vamale.

„Procedura de validare automată a declarației vamale la export va micșora timpul de așteptare. Ulterior, intenționăm să implementăm și procedura de validare automată a declarației vamale la import. Toate aceste facilități sunt realizate pentru a ușura activitatea agenților economici”, a spus Igor Talmazan.

La rândul său, înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario de Blasio, a menționat că procedura de validare automată a declarației vamale va aduce beneficii tangibile pentru mediul de afaceri. „Aceste proceduri sunt binevenite. Ne propunem să sporim încrederea reciprocă între Serviciul Vamal și mediul de afaceri pentru o bună colaborare și desfășurare a activității economice”, a afirmat oficialul.

Procedura de validare automată a declarației vamale prevede digitalizarea și automatizarea operațiunilor. Dacă anterior procedura de validare avea o durată de la 30 de minute până la 2 ore, acum va fi de circa 15 minute.

Procedura de validare automată este funcțională. Implementarea măsurii a fost testată, iar în luna martie curent mai mulți agenți economici urmează a fi instruiți privind aplicarea acesteia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău