Serviciul militar de informații de la Kiev prevede o nouă contraofensivă ucraineană în primăvară

  • 31 Ianuarie 20:00
Serviciul militar de informații de la Kiev prevede o nouă contraofensivă ucraineană în primăvară

Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), prognozează că actuala ofensivă dusă de ruși pe cea mai mare parte a frontului să va epuiza în primăvară și se va trece la o nouă fază a războiului în care Ucraina va prelua din nou inițiativa, potrivit EFE.

"Ofensiva lor va continua. Pe la începutul primăverii, aceasta se va fi epuizat", a declarat șeful GUR într-un interviu în cadrul telemaratonului informativ de miercuri dimineață al televiziunilor ucrainene. "Acum este rândul inamicului, dar se va termina, și cred că atunci vom începe noi", a spus el.

Budanov a recunoscut progrese ale rușilor în unele sectoare ale frontului, cum ar fi în jurul orașului Avdiivka (regiunea estică Donețk), dar a subliniat că Kremlinul este departe de a-și fi îndeplinit obiectivele pentru această iarnă.

"Operațiunea ofensivă a Federației Ruse este în desfășurare. Ea a început în noiembrie 2023", a declarat Budanov despre cele "două luni și jumătate" în care trupele ruse au luat din nou inițiativa pe câmpul de luptă.

Șeful GUR a recunoscut că rușii au obținut unele succese, dar care sunt însă departe de obiectivele declarate ale Kremlinului. Potrivit lui Budanov, Rusia intenționa să cucerească în această iarnă întregul teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk (zona Donbas) și să ajungă la râul Ciornîi Jereveț în cadrul operațiunilor sale din regiunea Harkov (nord-est).

Scenariul prezentat de șeful spionajului militar al Kievului este similar cu cel din 2023, când Rusia a preluat inițiativa în iarnă cu o ofensivă centrată pe orașul Bahmut, care a fost cucerit în cele din urmă de armata rusă, iar Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie, cu rezultate modeste, când operațiunile de atac rusești și-au pierdut din intensitate.

Rusia încearcă în prezent să repete la Avdiivka ceea ce a obținut la Bahmut cu un preț extrem de ridicat în vieți umane și echipamente.

În cadrul interviului, Budanov a explicat că aprovizionarea cu mai multă muniție este necesitatea "numărul unu" a armatei ucrainene în acest moment. Mai mulți soldați ucraineni intervievați recent de EFE au recunoscut că lipsa de obuze este principala dificultate cu care se confruntă în fața atacurilor rusești.

Unii analiști se îndoiesc de capacitatea Ucrainei de a prelua inițiativa în primăvară dacă Casa Albă nu reușește să anuleze blocajul republicanilor în Congres asupra pachetului de 60 de miliarde de dolari propus de administrația Biden pentru continuarea trimiterii de arme către Ucraina în 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău