Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal au semnat un acord de colaborare instituțională. Combatere a evaziunii fiscale și prevenirea infracțiunilor de corupție, printre principalele obiective

  • 12 August 2023 09:25
Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal au semnat un acord de colaborare instituțională. Combatere a evaziunii fiscale și prevenirea infracțiunilor de corupție, printre principalele obiective

Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal al Republicii Moldova au semnat vineri, 11 august, un acord de colaborare care are drept scop dezvoltarea relațiilor de cooperare și acordarea suportului necesar în vederea sporirii eficienței în exercitarea atribuțiilor ce țin de competența instituțiilor semnatare, organizarea schimbului de informații, asigurarea executării prevederilor legislației Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în prezența ministrei Finanțelor, Veronica Sirețeanu, Secretarei de Stat, Olga Golban și a Înaltului Consilier al UE, Rosario de Blasio.

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru a menționat că, cele două instituții au atribuții similare, iar intensificarea cooperării dintre acestea va aduce beneficii ambelor părți, precum și beneficiarilor serviciilor prestate de către cele două autorități.

„Sunt ferm convins că semnarea acestui acord va impulsiona cooperarea dintre instituțiile noastre, va simplifica anumite proceduri de lucru, precum și va perfecționa procesul de administrare fiscală și vamală”, a adăugat Petru Rotaru.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a menționat că prin prisma domeniului de competență interferent a celor două entități cu atribuții de administrare vamală și fiscală, semnarea acordului și aprofundarea relațiilor de cooperare interinstituțională va eficientiza combaterea fenomenului de evaziune fiscală și va spori securitatea economică a țării.

„Obiectivele acordului se referă la prevenirea evaziunii fiscale, a infracțiunilor de corupție și a încălcărilor fiscale și vamale, eficientizarea serviciilor prestate mediului de afaceri prin automatizarea acestora, îmbunătățirea mediului de afaceri prin asigurarea unei concurențe loiale și reducerea controalelor, eficientizarea proceselor de aplicare a legii pe domeniul fiscal și vamal, asigurarea schimbului de experiență, prin acordarea suportului reciproc metodologic și practic, organizarea ședințelor comune, seminarelor și sesiunilor de instruire”, se menționează într-un comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat. 

Cele două instituții vor organiza în comun măsuri de combatere a evaziunii fiscale, de contracarare a încălcărilor fiscale și vamale și de prevenire a infracțiunilor de corupție.

La fel, acordul presupune și armonizarea procesului informațional de schimb de date și dezvoltarea continuă a infrastructurii informaționale în domeniul fiscal și vamal, perfecționarea procesului de administrare fiscală și vamală, planificarea și organizarea în comun a acțiunilor de control fiscal și vamal și recunoașterea reciprocă în calitate de indicator a certificatelor de credibilitate emise de către părți, în cadrul exercitării atribuțiilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău